torsdag, september 30, 2010

NÄR INA SCOT FÖRLORADE...

Ina Scot med Kjell P Dahlström. Foto: Erik Widén.
Det är dags för Svenskt Travkriterium på söndag och en av ”de stora” vinnarna av loppet är förstås Ina Scot.
Ina Scot hade en lång segerrad inför kriteriet 1992 och vann loppet utan prut för sin skicklige men lynnige och ibland onödigt bullrige delägare/tränare/kusk Kjell P Dahlström från Mantorp.
Ina Scot fortsatte sedan att vinna som fyraåring och var fortfarande obesegrad när hon vann Svenskt Travderby.
Att starta i den lättare stodelen var inte aktuellt i vare sig Kriteriet eller Derbyt. Maken till sto har sällan skådats och Kjell P Dahlström gjorde det så skickligt, så skickligt.
Inför femåringssäsongen slog Mantorp på den stora trumman sedan Kjell P välvilligt lovat att årsdebutera i ett simpelt snabblopp på hemmabanan. Ina hade 31 raka segrar och kunde bara inte förlora loppet och Kjell P njöt av att vara i centrum när alla i publiken bjöds på tårta.
Men det som inte kunde hända hände den här katastrofala vårkvällen och från ingenstans dök Fay Topline upp och nosade ut Ina och Kjell P som i ledningen mer eller mindre satt och finåkte.
Kjell P var förstås förkrossad och försvann snabbt in i sitt stall och låste om sig. Alla förstod att ”Sheriffen”, som han kallades efter en kortare sejour som polis, var galen efter loppet och alla lät honom också vara ifred. Risken att bli dödad var uppenbar…
Tystnad rådde i stallet när en dörr, som av misstag blivit olåst, öppnades.
In tittade amatörtränaren Lennart Fjellström.
-Hörru Kjell P, du ska få ett tips. Prova norskt huvudlag, det är bra på sådana där sura märrar.
Kjell P stirrade mordiskt på besökaren och svart i ögonen började han gå mot Fjellström som dock förstod att rådet inte föll i god jord. Fjellström drog ut huvudet, stängde dörren blixtsnabbt och försvann ut i mörkret på stallbacken.
Kjell P Dahlström kom så småningom över fadäsen och Ina fortsatte att vinna. Till slut blev hon historisk genom att vinna Prix d´Amerique – och något norskt huvudlag behövde hon inte för att göra sitt bästa. Ina Scot sprang in över 20 miljoner kronor.