lördag, september 18, 2010

ÅKE GJORDE INTE SOM PERCY

Bildtext: "Svanen" och "Sillen". Foto: Travnet.
Juridiken är svårförståelig för oss vanliga människor. Men tydligen är det viktigt med en bra advokat om man misstänks för något fuffens. Den stora "snackisen" i svensk travsport under ganska många månader är de anklagelser som riktats mot Åke Svanstedt för att han tränat sina hästar med ström som pådrivning.
Min kollega och stallgranne Per Fromell var eld och lågor för något år sedan när det stod klart att hans gode vän Åke Svanstedt skulle försvaras i tingsrätten av superadvokaten Leif Silbersky.
Trots Silbersky blev nu Svanstedt dömd i tingsrätten och i hovrätten har Svanstedt haft samma försvarare.
Nu är det dock tissel och tassel från många håll om att det eventuellt är Silberskys "fel" om Svanstedt blir dömd även i den andra instansen.
Travnets skicklige journalist Lennart Persson, som har följt rättegången både i tingsrätten och hovrätten, har i flera krönikor "hackat" på Silbersky.
Bland annat skriver Persson:
"Efter en mellanakt med Carl Johan Jepsons försvarare Hans Berglund klev Silbersky in i managen, likt en gammal cirkushäst. Med många, och vackra ord, med gester och med stundom högt tonläge, stundom lågt framförde han att det var helt omöjligt att Åke Svanstedt hade gett order till sina underhuggare att ”strömma” hästar.
Likt en frikyrkopredikant ömsom vädjade han till hovrättens ledamöter, ömsom hotade han dom. Silbersky hänvisade till några rätt så gamla fall - som han hade vunnit. Vilket möjligen kan bero på att det är sällan han vinner några mål nu för tiden."

I en annan krönika skriver Persson:
"Svanstedt borde ha
bytt ut Leif Silbersky
Åke Svanstedts advokat Leif Silbersky har besökt Bjertorp.
Till Aftonbladet säger den ärrade juristen:
- Jag tyckte att besöket gav väldigt mycket för att jag skulle direkt få en bild över vad vittnena hade kunnat iaktta och icke iaktta.
Jodå, ni läste rätt. Besöket gav väldigt mycket. Och Silbersky tycks också tro att det han nu sett på Åke Svanstedts gård kan få en avgörande betydelse i den hovrättsförhandling som inleds i Jönköping idag.
Varför avlade då den mycket erfarne advokaten inte ett sådant besök innan fallet togs upp i Skaraborgs Tingsrätt? Och varför begärde han inte där syn av det ställe där det påståtts ha förekommit grisfösning av travhästar?
Silberskys försummelse är häpnadsväckande. Han missade en väsentlig sak, något som kunde ha bidragit till ett annat utfall i tingsrätten – och i så fall hade vi sluppit att rota i den här smörjan ytterligare en gång."

Svanstedt har alltså litat till Silbersky två gånger. En som inte gjorde det var Malmö-hockeyns jättekändis Percy Nilsson, affärsmannen som matat in miljontals kronor i Malmös hockeylag. Så här skriver Travrondens förre chefredaktör Peter Kastensson på sin blogg efter ett möte med Percy:
"...(Percy har) också sagt att han fick ett andra liv då han av hovrätten frikändes i ett skattemål mot MIF, sedan han på grund av en oduglig advokat (Leif Silbersky!) dömts till ett års fängelse i tingsrätten i Malmö. En PR-sugen åklagare lät polishämta honom i Höllviken där han prejades av polisbil för att tas in till förhör. Den taggen sitter fortfarande kvar. Men Percy gav Silbersky en fot i arslet och hade i hovrätten en advokat som engagerade sig, Thomas Nilsson hette han, och blev alltså frikänd."