tisdag, september 21, 2010

"BÄCKIS" VANN TRAVKRITERIET

Jag berättade för några bloggar sedan om Bengt "Bäckeforsarn" Andersson, som nämnts som en av de bästa kuskarna på Örebro genom tiderna.
Klart att det väckt lite frågande reaktioner eftersom han var verksam här på Örebro under en ganska kort tid och det är förstås inte så många som sett honom "in action" eftersom han drog sig tillbaka i mitten av 70-talet.
En av Bengts segerstaplare var kallblodige Solex. Hästen hade en märklig härstamning med alla attribut som en riktigt användbar nordsvensk skulle ha på den tiden - d.v.s. det mesta i hans härstamning var okänt. Klicka gärna in i Svensk Travsports hästarkiv så förstår ni vad jag talar om.
Bengt Andersson hade "mycket glädje" av Solex och som jag berättat överskuggades Bengts intresse för hästarna av hans intresse för spelet.
När Bengt bestämt sig för att vinna ett lopp var han tydligen rena skarprättaren - ingenting fick gå fel.
Bengt Andersson vann ett otal lopp med landslagsmässige Max Iran. Men det tog tid innan Max kom upp i högsta klassen och på vägen dit både vann och förlorade han många lopp.
Bengt Anderssons i särklass största sportsliga framgång kom när han några säsonger innan flytten från Åby till Örebro-Travet vann Svenskt Travkriterium.
Det var 1957 och hästen hette Kerrim. För det fick Bengt och ägande Stall Eken (familjen Ek i Vara) hela 12.000 kronor. Svenskt Travkriterium var då liksom nu ett av landets mest värdefulla och åtråvärda lopp.
Inte många örebrokuskar har vunnit klassiska lopp. Rune Johansson och Gunnar Axelryd har vunnit Svenskt Travderby med Najo respektive Express Gaxe.
När Bengt "Bäckis" Andersson vann Svenskt Travkriterium med Kerrim 1957 noterade han ett oslagbart rekord. Nästan ingen hade nämligen en aning om Kerrims kapacitet och vinnaroddset blev 119 gånger pengarna!!!
Någon som tror att Bengt Andersson hade en tia?
Någon som kan berätta mer om Bengt Andersson eller kanske har något bildmaterial. Vänligen hör av er på 9451karlsson@telia.com.