torsdag, september 30, 2010

DEN SVENSKA TRAVSPORTEN HAR ANLEDNING ATT FIRA

Den svenska travsporten har anledning att fira idag. Foto: Göran A.
Travsporten blev frikänd idag.
Den så kallade Svanstedt-härvan avslutades vid Göta Hovrätt med ett frikännande av alla inblandade och den stora vinnaren är den svenska travsporten som slapp få en av de mest framstående utövarna dömd för djurskyddsbrott.
Tydligen tyckte domaren i rättegången inte att det här var något för hovrätten och hela historien är i sanning märklig.
I branschen vet vi naturligtvis vad som är värt att veta i fråga om grisfösarträning och andra otillåtna metoder.
Stig H Johansson har varit en garant för den värdiga sortens travträning ända sedan sitt genombrott för drygt 40 år sedan. Hans gränsdragning, att inte använda överdrivna metoder och utrustning, har gällt allt sedan dess.
Det har dykt upp hungriga och skickliga rebeller men ingen av dessa har varit så hungrig att de under någon längre tidsepok kunnat visa att det varit rimligt och flytta på Stig H:s etiska gränsdragningar.
Låt oss vara tacksamma för dagens frikännande av den svenska travsporten men låt travträningen även i fortsättningen ske med den måttfullhet som ett civiliserat travland som Sverige förtjänar.

NÄR INA SCOT FÖRLORADE...

Ina Scot med Kjell P Dahlström. Foto: Erik Widén.
Det är dags för Svenskt Travkriterium på söndag och en av ”de stora” vinnarna av loppet är förstås Ina Scot.
Ina Scot hade en lång segerrad inför kriteriet 1992 och vann loppet utan prut för sin skicklige men lynnige och ibland onödigt bullrige delägare/tränare/kusk Kjell P Dahlström från Mantorp.
Ina Scot fortsatte sedan att vinna som fyraåring och var fortfarande obesegrad när hon vann Svenskt Travderby.
Att starta i den lättare stodelen var inte aktuellt i vare sig Kriteriet eller Derbyt. Maken till sto har sällan skådats och Kjell P Dahlström gjorde det så skickligt, så skickligt.
Inför femåringssäsongen slog Mantorp på den stora trumman sedan Kjell P välvilligt lovat att årsdebutera i ett simpelt snabblopp på hemmabanan. Ina hade 31 raka segrar och kunde bara inte förlora loppet och Kjell P njöt av att vara i centrum när alla i publiken bjöds på tårta.
Men det som inte kunde hända hände den här katastrofala vårkvällen och från ingenstans dök Fay Topline upp och nosade ut Ina och Kjell P som i ledningen mer eller mindre satt och finåkte.
Kjell P var förstås förkrossad och försvann snabbt in i sitt stall och låste om sig. Alla förstod att ”Sheriffen”, som han kallades efter en kortare sejour som polis, var galen efter loppet och alla lät honom också vara ifred. Risken att bli dödad var uppenbar…
Tystnad rådde i stallet när en dörr, som av misstag blivit olåst, öppnades.
In tittade amatörtränaren Lennart Fjellström.
-Hörru Kjell P, du ska få ett tips. Prova norskt huvudlag, det är bra på sådana där sura märrar.
Kjell P stirrade mordiskt på besökaren och svart i ögonen började han gå mot Fjellström som dock förstod att rådet inte föll i god jord. Fjellström drog ut huvudet, stängde dörren blixtsnabbt och försvann ut i mörkret på stallbacken.
Kjell P Dahlström kom så småningom över fadäsen och Ina fortsatte att vinna. Till slut blev hon historisk genom att vinna Prix d´Amerique – och något norskt huvudlag behövde hon inte för att göra sitt bästa. Ina Scot sprang in över 20 miljoner kronor.

TOLV PREMIELOPP KLARA

Captain Sparrow (e. Finish) med Petter Karlsson.

Spark Rick (e. Com Hector) med Maria Emerson.

Snubbelduns (e. Amer I Can) med Anna Isabelle Karlsson.

Muskot Dag (e. Spotlite Lobell) med Maria Emerson.
Hittills har vi kört tolv godkända premielopp under 2010. En månad är kvar av tillåten premietid. Det gäller alltså att köra (under 1.35) innan oktober månads utgång. Fram tills för några år sedan var det tillåtet att köra fram till sista december och den här ändringen har utfallit till det bättre. Den har betytt att hästarna kommer lite tidigare i träning och slipper gå på de ofta besvärliga banorna som bjuds i november och december. Här ovan är några av dem som gick den senaste veckan. För bilderna svarar skicklige Göran Abrahamsson.

HAN VANN SITT PREMIELOPP

Kan det här vara en stjärna nästa år?
Ja, det är mycket möjligt. Så här såg i alla fall Flying On ut när han i tisdags vann sitt premielopp med bloggförfattaren själv i sulkyn.
Sonen till Gigant Neo travade 1.28 sista varvet och landade på 31,4 och allt under 1.35 är som bekant godkänt.
Mamma heter Comee On och tjänade strax mer än 400.000 kr och tog ett 13-rekord.
Morfar är legendaren Tiburs vinstrikaste son Callit.
Fotograf: Göran Abrahamsson.

onsdag, september 29, 2010

BRA RESULTAT FÖR VÅRT STALL

Säsongen har varit bra för stallet hittills och med sista kvartalet kvar att göra upp om är Stall Hans Karlsson ledande örebrostall både i riket i stort och på hemmaplan.
30 segrar mot 28 för Åke Lindblom i Sverige, 9 för oss mot 8 för Åke hemma på Örebro-travet.
I pengar räknat har vårt stall kört in 1,6 miljoner och det är en kvarts miljon mer än Åke L.
Trea i örebroligan är Juhani Partanen med 19 segrar och 1,2 miljoner inkört.
Bildtext: Säsongen är långt ifrån slut och avgörandet faller inte förrän i vinter. Ett kvartal återstår. Fotograf: Hans Karlsson.

ETTA OCH TVÅA PÅ HEMMAPLAN


Tredje loppet på Örebro igår (övre bilden) blev en liten missräkning när Winner Farming och glada Ralf Karlstedt tog sig förbi Felix Use (AIK), men så hade Felix gått hela vägen i dödens eftersom chanslösa Alandias Lime (CEL) valt att hålla ledningen. Felix blev med andraplatsen halvmiljonär.
I fjärde loppet (undre bilden) kom istället en fullträff för stallet när Kiss Me Young (Maria Emerson) från tillägg tog upp jakten på ledande stallkamraten Anna del Mar (CEL) och över dryga 2640 ganska enkelt pressade sig förbi Anna som föll till en i och för sig mycket godkänd fjärdeplats i sin stayerdebut.
Fotograf: GÖRAN ABRAHAMSSON.

tisdag, september 28, 2010

RED LION NU OCH DÅ


Red Lion och Petter Karlsson hörde till de premiegodkända på Örebro senast. Överst en riktigt gammal bild på Red Lion i England (från 20-talet). Underst Göran Abrahamssons stilstudie av Steinlager-sonen från premieloppet.
Red Lion är kraftfull i kroppen men relativt låg över manken, drygt 150 cm.
Lite märkligt med tanke på att pappa Steinlager var 168 cm och hans pappa Good as Gold över 170 cm.

söndag, september 26, 2010

UNIK SEGERGEST

Personia vinner Travkriteriet 1985 med Björn Linder i sulkyn. Ett inlägg från "Banan" gav mig idén att publicera denna fullständigt unika segergest som påbörjades innan mållinjen passerats.
Men så är Björn "Skräcken" Linder smått unik inom travet som underhållare och idéspruta.
När bloggförfattaren var ordförande i Nora Travklubb på 70-talet ordnade vi återkommande trevliga föredrags- och festkvällar med kända travpersonligheter.
Bland alla lyckade kvällar blev den med just Björn Linder och Bert Nordmark den mest lyckade. Efter den kvällen blev duon något av ett stand-up-par och turnérade på många travfester.
Men det var i Nora Travklubbs regi som paret "uppträdde" för allra första gången. 

TRAVLOOKIS


Travlookisarna ramlar in då och då och den här gången är det Aino Natin som bidragit med ovanstående.
Jorma och skådespelaren Reine Brynolfsson. Godkänt?
Fotnot:
Reine Brynolfsson, född 15 januari 1953 i Göteborg, är en svensk skådespelare, röstskådespelare och serietecknare. Reine Brynolfsson gick Teaterhögskolan i Malmö 1976-79, då Staffan Göthe var rektor. Han har även försökt sig på serietecknande, och en serie, Albin Lindblad, finns i Svenska Serier 2/1979
Brynolfsson har gjort många teaterroller bl.a i Natten är dagens mor (1982), ...och kaos är granne med Gud (1983), båda i regi av Björn Melander på Göteborgs stadsteater, Lika för lika (1993), Vintersagan (1994). 2006 medverkade han i SVT:s serie Kronprinsessan.
Han har också skildrat Carl von Linnés liv i en TV-serie i SVT.
I januari 2007 förlänades han Litteris et Artibus.[1]
Reine Brynolfssons stora skådespelargenombrott kom i Colin Nutleys film Black Jack, där han spelade den alkoholiserade Robert Mårbrink.

lördag, september 25, 2010

CADILLAC-ÄGARE


H ar du haft någon Cadillac?
Inte många svenskar har faktiskt ägt något exemplar av den klassiska amerikanska statusbilen.
Jag hör till dem som har det. Bilden är från 1982 och bloggförfattaren sitter på sin ägandes Cadillac under den tiden jag jobbade hos Wallner/Lindstedt i Florida.
Dan Hultberg och jag åkte över till USA en höst för att lära oss lite om amerkanskt trav och vi ägde tillsammans den här bilen, som tog oss ut i omgivningarna runt Pompano och Fort Lauderdale. Bland annat var vi hela vägen till Orlando och på Disney World.
Cadillacen hade bland en skön cruise control...men det finns det ju även på svenska bilar nu för tiden.
Trettio år sedan.
Undrar om det inte är dags för Dan och mig att snart skaffa en häst ihop istället som vi kan tävla med därborta i USA.
Vad tycks om frisyren på Cadillac-ägaren? Klicka på bilden för förstoring.
Fotograf: Dan Hultberg.
Fotnot:  Disney World ligger i Florida medan den första Disney-parken ligger i Kalifornien och heter Disneyland.

torsdag, september 23, 2010

VI HAR TVÅÅRING SOM VUNNIT TVÅ SEGRAR

Stil heter han. Stallets enda tvååring som redan vunnit - och det t.o.m. två gånger. Idag, torsdag, vann han sitt premielopp (bilden), en prestation som är värd 20.000 kr.
Sitt allra första lopp vann han i mamma Final Touch mage sommaren 2007 då det betäckta stoet vann på Örebro-travet.
Stils mamma Final Touch är helsyster till derbyvinnaren S:t Göran och hans pappa är framgångsrika Rite on Line, som ligger bra till i hingststatistiken år efter år.
I sulkyn bakom Stil satt unge Petter Karlsson som därmed genomförde sitt första premielopp - och därtill såg till att vinna loppet! Fotograf: Göran Abrahamsson.

onsdag, september 22, 2010

NY SUPERKÄNDIS I VÅRT STALL

Danne och Anna Isabelle har köpt en hundvalp och han är allas favorit. Han heter FRANK och är hälften beagle och hälften bordercollie. Frank är nio veckor gammal.
Ni som varit med i stallet några säsonger minns säkert BERTIL, som styrde och ställde i omgivningarna i tretton år men lämnade in för drygt tio år sedan. På tiden att katterna får lite konkurrens om uppmärksamheten.
Fotnot: Bertil var foxterrier.
Fotograf: Anna Isabelle Karlsson.

TVÅ NYA TRÄNARE PÅ ÖREBRO


Två nya tränare är på gång för att förnya proffskåren på Örebro.
På översta bilden: Magnus S Karlsson, ledande kusk bland lärlingarna på Örebro efter många år som anställd hos Juhani Partanen.
På undre bilden: Andreas Hansson, på väg att specialisera sig på unghästar. För tillfället under proffskollegan Peter Walltins vingar i avvaktan på klartecken från ST(C).
Kul att två så unga killar valt att satsa på jobbet som travproffs och naturligtvis mycket positivt för travbanan att kåren utökas och föryngras.
Magnus kan kvittera ut sin licens under hösten, Andreas har lite längre kvar men är i full "action" redan i nuläget tack vare sin koalition med Walltin.
Fotnot: Ny tränare på Lindesberg blir Sebastian Hedblom (med eget stall i Frövi-trakten).
Fotograf: Göran Abrahamsson.



MER OM "BÄCKIS"

Det kom ett brev från min gode vän den duktige travamatören Per-Arne Andé, som var med och utbildade bloggförfattaren i travsportens ädla konst i slutet av 60-talet.
Per-Arne är pensionär sedan en tid tillbaka och är sedan många år bosatt i Norrtälje där han varit en av cheferna för ett stort bostadsföretag.
Per-Arne var med från travets start i Örebro och han skriver så här angående Bengt "Bäckis" Andersson, som är den stora snackisen på vår bloggsida i höst:
"På sen Ekängstid före Mariebergs tillkomst låg Bengt med fem hästar på Karlsdals Gård hos Stig Nordqvist.
Day of Victory, Larry Scott, Lanny Scott, Solmaj, Solsvarten alla mycket bra hästar.
Bengt vann som regel två lopp per tävlingsdag.
Med vilka visste endast bröderna Bengt, Åke och Hugo.
Som 10-årig hästintresserad parvel fick jag hjälpa till att träna hästarna runt flygfältet, efter Bengts instruktioner.
Om jag frågade Bengt vilka hästar som hade vinstchans blev svaret ”vi får se” och ett typiskt Bengt-flin.
Några år senare när jag var på Karlsdal en kväll kom Bengt och Åke med lastbil och två nordsvenskar för övernattning på väg till tävlingar på Solvalla. Dragson och Solsvarten som tränats på gården i Bäckefors.
Solsvarten tillhörde favoriterna men Dragson vann till glatt odds.
När Bengt flyttade från Karlsdals Gård kom Otto Nilsson från Gotland dit med 10 hästar och min hjälp flyttades över till hästar som endast förstod gotländska."

Tack till Per-Arne och stort tack också till Erik Widén som bidragit med bilden ovan. Det är Bengt Anderssons bästa häst Max Iran.

tisdag, september 21, 2010

VILKEN GRACE!

Supereleganta Grace K (bilden från en seger 2009) är tillbaka efter en tids vila och vann direkt i come-backen på Axevalla idag tisdag.
Den här gången satt Stefan Söderkvist i sulkyn och han gjorde allt rätt med den ibland lite lynniga Turbo Thrust-dottern.
Anders Lindberg i Glanshammar äger stoet och han är också uppfödare av Grace K tillsammans med hustrun Anne-Kristine.
Det här var stallets seger nr 29 i år.

"BÄCKIS" VANN TRAVKRITERIET

Jag berättade för några bloggar sedan om Bengt "Bäckeforsarn" Andersson, som nämnts som en av de bästa kuskarna på Örebro genom tiderna.
Klart att det väckt lite frågande reaktioner eftersom han var verksam här på Örebro under en ganska kort tid och det är förstås inte så många som sett honom "in action" eftersom han drog sig tillbaka i mitten av 70-talet.
En av Bengts segerstaplare var kallblodige Solex. Hästen hade en märklig härstamning med alla attribut som en riktigt användbar nordsvensk skulle ha på den tiden - d.v.s. det mesta i hans härstamning var okänt. Klicka gärna in i Svensk Travsports hästarkiv så förstår ni vad jag talar om.
Bengt Andersson hade "mycket glädje" av Solex och som jag berättat överskuggades Bengts intresse för hästarna av hans intresse för spelet.
När Bengt bestämt sig för att vinna ett lopp var han tydligen rena skarprättaren - ingenting fick gå fel.
Bengt Andersson vann ett otal lopp med landslagsmässige Max Iran. Men det tog tid innan Max kom upp i högsta klassen och på vägen dit både vann och förlorade han många lopp.
Bengt Anderssons i särklass största sportsliga framgång kom när han några säsonger innan flytten från Åby till Örebro-Travet vann Svenskt Travkriterium.
Det var 1957 och hästen hette Kerrim. För det fick Bengt och ägande Stall Eken (familjen Ek i Vara) hela 12.000 kronor. Svenskt Travkriterium var då liksom nu ett av landets mest värdefulla och åtråvärda lopp.
Inte många örebrokuskar har vunnit klassiska lopp. Rune Johansson och Gunnar Axelryd har vunnit Svenskt Travderby med Najo respektive Express Gaxe.
När Bengt "Bäckis" Andersson vann Svenskt Travkriterium med Kerrim 1957 noterade han ett oslagbart rekord. Nästan ingen hade nämligen en aning om Kerrims kapacitet och vinnaroddset blev 119 gånger pengarna!!!
Någon som tror att Bengt Andersson hade en tia?
Någon som kan berätta mer om Bengt Andersson eller kanske har något bildmaterial. Vänligen hör av er på 9451karlsson@telia.com.

lördag, september 18, 2010

KAN MAN LITA PÅ TALANDE HÄSTAR?

Att kunna tala med hästar vore naturligtvis bra.
Helt utan problem är det naturligtvis inte med sådan kunskap.
När Leif Silbersky höll sitt slutanförande i Göta hovrätt menade han att det bara är hästarna som skulle kunna ge besked om ström eller inte har använts i Svanstedts stall.
Det föranledde Lennart Persson på Travnet att uppgivet reflektera om varför just hästarna skulle säga sanningen i den här rättegången...
Det där med hästar som ljuger är ingen nyhet om man får tro kände travprofilen, författaren och tränaren KG Holgersson.
Min gode vän Dan Hultberg umgicks och samarbetade en hel del med ”Holger” under deras år i Italien. Nu är båda tillbaka i Sverige.
-Holger har sagt att han kan tala med hästar, berättade Dan Hultberg nyligen för mig.
-När han en gång åkte från ett stall var det en häst som ville säga något. Han stannade bilen och vevade ner rutan och hästen ropade till Holger: Jag har inte fått någon mat idag!
-Holger tyckte naturligtvis att detta var synd och vände bilen och fick i stallet tag på hästskötaren.
-Du det är en häst i hagarna där borta som inte har fått mat idag.
-Å vad trött jag blir. Sådär säger han till alla som åker förbi. Han försöker bara lura till sig mer, suckade hästskötaren.

En annan sedelärande berättelse om hur det är med talande hästar är denna:
”En känd tränare i Norrland hade problem med en stjärnhäst som ätit dåligt på sista tiden och ringde till en kvinna som kunde tala med hästar. Det kostade visserligen tusen kronor men det räknade tränaren med att ägaren kunde betala.
Tränaren var på plats när hästprataren kom ut från hästens box.
-Vad sa han, undrade tränaren.
-Han vill bli flyttad till en ny tränare, svarade hästprataren.
Det var sista gången tränaren anlitade en hästpratare och tusenlappen betalade han ur egen ficka.”
För övrigt är det inte bara hästar som ljuger.
I ett av våra stall på travbanan i Örebro har vi en katt som kan prata.
När den som fodrar på morgonen kommer till stallet får katten, som heter Svullo, alltid mat och den äter han upp per omgående.
En stund senare kommer min fru Barbro till stallet och frågar katten om han har fått mat.
Det har han inte och därför får han mat.
Ytterligare en stund senare kommer Maria Emerson till stallet. Och hon frågar alltid katten om han fått någon mat.
Det har han inte!
Förmodligen har Leif Silbersky aldrig haft några djur som kan prata över huvud taget.

ÅKE GJORDE INTE SOM PERCY

Bildtext: "Svanen" och "Sillen". Foto: Travnet.
Juridiken är svårförståelig för oss vanliga människor. Men tydligen är det viktigt med en bra advokat om man misstänks för något fuffens. Den stora "snackisen" i svensk travsport under ganska många månader är de anklagelser som riktats mot Åke Svanstedt för att han tränat sina hästar med ström som pådrivning.
Min kollega och stallgranne Per Fromell var eld och lågor för något år sedan när det stod klart att hans gode vän Åke Svanstedt skulle försvaras i tingsrätten av superadvokaten Leif Silbersky.
Trots Silbersky blev nu Svanstedt dömd i tingsrätten och i hovrätten har Svanstedt haft samma försvarare.
Nu är det dock tissel och tassel från många håll om att det eventuellt är Silberskys "fel" om Svanstedt blir dömd även i den andra instansen.
Travnets skicklige journalist Lennart Persson, som har följt rättegången både i tingsrätten och hovrätten, har i flera krönikor "hackat" på Silbersky.
Bland annat skriver Persson:
"Efter en mellanakt med Carl Johan Jepsons försvarare Hans Berglund klev Silbersky in i managen, likt en gammal cirkushäst. Med många, och vackra ord, med gester och med stundom högt tonläge, stundom lågt framförde han att det var helt omöjligt att Åke Svanstedt hade gett order till sina underhuggare att ”strömma” hästar.
Likt en frikyrkopredikant ömsom vädjade han till hovrättens ledamöter, ömsom hotade han dom. Silbersky hänvisade till några rätt så gamla fall - som han hade vunnit. Vilket möjligen kan bero på att det är sällan han vinner några mål nu för tiden."

I en annan krönika skriver Persson:
"Svanstedt borde ha
bytt ut Leif Silbersky
Åke Svanstedts advokat Leif Silbersky har besökt Bjertorp.
Till Aftonbladet säger den ärrade juristen:
- Jag tyckte att besöket gav väldigt mycket för att jag skulle direkt få en bild över vad vittnena hade kunnat iaktta och icke iaktta.
Jodå, ni läste rätt. Besöket gav väldigt mycket. Och Silbersky tycks också tro att det han nu sett på Åke Svanstedts gård kan få en avgörande betydelse i den hovrättsförhandling som inleds i Jönköping idag.
Varför avlade då den mycket erfarne advokaten inte ett sådant besök innan fallet togs upp i Skaraborgs Tingsrätt? Och varför begärde han inte där syn av det ställe där det påståtts ha förekommit grisfösning av travhästar?
Silberskys försummelse är häpnadsväckande. Han missade en väsentlig sak, något som kunde ha bidragit till ett annat utfall i tingsrätten – och i så fall hade vi sluppit att rota i den här smörjan ytterligare en gång."

Svanstedt har alltså litat till Silbersky två gånger. En som inte gjorde det var Malmö-hockeyns jättekändis Percy Nilsson, affärsmannen som matat in miljontals kronor i Malmös hockeylag. Så här skriver Travrondens förre chefredaktör Peter Kastensson på sin blogg efter ett möte med Percy:
"...(Percy har) också sagt att han fick ett andra liv då han av hovrätten frikändes i ett skattemål mot MIF, sedan han på grund av en oduglig advokat (Leif Silbersky!) dömts till ett års fängelse i tingsrätten i Malmö. En PR-sugen åklagare lät polishämta honom i Höllviken där han prejades av polisbil för att tas in till förhör. Den taggen sitter fortfarande kvar. Men Percy gav Silbersky en fot i arslet och hade i hovrätten en advokat som engagerade sig, Thomas Nilsson hette han, och blev alltså frikänd."

onsdag, september 15, 2010

TRAVLOOKIS HUX FLUX


Hux flux återfanns en Travlookis - bilden från Kanal75 på Anna Isabelle och MARCUS MELANDER...visst var det Marcus som spelade Frodo i "Sagan om ringen" under artistnamnet Ilijah Wood?

KANAL75 OM ANNA ISABELLE OCH MARCUS

Teckenstorlek

Anna Isabella Karlsson och Marcus M Melander är tydliga representanter för travsportens framtid. Två lärlingar som arbetar heltid med hästar och dessutom tar för sig alltmer i sulkyn.
På onsdag har de varsin V64-styrning.
Gemensamt för båda hästarna är att de trots bevisad storform tillhör de minst betrodda i sina lopp.
Kanske på grund av sina i sammanhanget okända kuskar.
Vi kollade med V64-omgångens två yngsta deltagare hur de ser på sig själva, sina hästar och möjligheten att bidra till att en V64-spelare vinner elva miljoner kronor.
Anna Isabelle Karlsson är 21 år och jobbar hos sin far, proffstränaren Hans Karlsson på Örebrotravet.
På onsdag kör hon 2 Felix Use i V64-3. Ekipaget vet hur man skräller. I november slog man till på Färjestad till hela 62 gånger pengarna och för tre veckor sedan blev det seger på Romme, då som tiooddsare. Den här gången har man dragit ett idealiskt startspår.
Beskriv din häst.
- Han är världens bästa. En underbaring som alla i stallet älskar. Jag sköter honom och det har varit min favorit ända sedan han kom som tvååring. Att han alltid kämpar och gör sitt bästa i loppen gör att man gillar honom ännu mer.
Beskriv dig själv som kusk.
- Jag vet inte, jag är lite feg kanske. Lite försiktig och hittar inte på alltför mycket dumma grejer. Jag gillar att vänta ut de andra och komma till slut, precis som Felix.
Hur förbereder du dig inför loppet på onsdag?
- Inte på något speciellt sätt. Jag jobbar som vanligt från kvart över sju. Vi lär åka i god till banan så jag försöker slappna av under resan dit. Sedan värmer jag honom själv. Nu har jag kört på Solvalla flera gånger så det känns inte så hemskt som det gjorde i början.
Hur ska du bära dig åt för att vinna?
- Först och främst måste vi ha hjälp med hårt tempo. i starten sitter jag bara kvar i andraspår eftersom han är långsam. Sedan vill jag ha en bra rygg att följa på sista långsidan. Han är bäst då han får spara sin speed så ju längre jag kan vänta desto bättre.
Taxera segerchansen i procent.
- Gud, det kan jag inte alls. Det är ett hårt lopp och hästen är så beroende av vad de andra gör. Någon jättehög vinstchans är det väl inte, men han är i sitt livs form så det är klart att möjligheten finns.
Marcus M Melander är 18 år och lärling hos sin farbror Stefan "Tarzan" Melander. I juni slog han till på V64 tillsammans med 9 A Step Further (V64-1) som rensande bort 82 procent av alla system och bidrog till att utdelningen på sex rätt landade på drygt 730 000 kronor. Nu är ekipaget ute efter att upprepa bedriften.
Beskriv din häst.
- Han är väldigt enkel att köra och gör precis vad man ber honom om. Han är som en bil.

Beskriv dig själv som kusk.

- Oj vad svårt. Jag är ganska lugn av mig och tycker att jag blir bättre och bättre på allting hela tiden ju mer jag får köra. Jag har utvecklats taktiskt och fått bättre tajming.
Hur förbereder du dig inför loppet på onsdag?
- Jag läser på om de andra hästarna och försöker bestämma taktiken innan. Det är alltid svårt att veta hur det löser sig innan bilen släpper fältet men jag försöker i alla fall ha en klar bild över hur jag ska köra.
Hur ska du bära dig åt för att vinna?
- Han har en väldigt vass speed så jag kommer att försöka köra snällt och ge honom ryggar att gå i ända till upploppet.
Taxera segerchansen i procent?
- Jag säger 30 procent. Han är i bra ordning och en av flera som kan vinna i ett öppet lopp.
Ola Johansson

Robin Johansson

MYTEN

Jag efterlyste ovanstående kusk på bloggen för några veckor. Det är mycket möjligt att han är en av Örebro-travets bästa kuskar genom tiderna, det finns i alla fall en del "finsmakare" som tycker det.
Igenkänd blev han av travhistorikern Nils Renstrand, som nyligen hade med personen på plats fem på sin privata "All Star Team".
Namnet är Bengt Andersson.
Smeknamnet "Bäckeforsarn".
På bilden kör han Calla på Örebro på tidigt 60-tal.
Myterna kring "Bäckis" är många.
Tydligen var hans travintresse i första hand kanaliserat till en sak: spelet.
Men han hade med sig ett genuint kunnande från sin uppväxt i en kallblodsfamilj i Dalsland. Via Göteborg hamnade Bengt i Örebro en period på 50- och 60-talet. Hans i särklass bästa häst var Max Iran, som han så småningom använde som avelshingst med en viss framgång.
Både Bengt och hans hästar kunde ha vunnit ett mycket större antal vinster - om han varit intresserad av att köra för fullt varje gång.
En kollega berättar:
- Bengt berättade en gång för mig att det bara var spelet han var intresserad av. Att vinna ett lopp utan att spela, det var ett bortkastat lopp. Att ta ut en unghäst i lopp för att visa vilken fin häst han hade tränat fram, det var han inte aktuellt och det erkände han också.
Bengt Andersson var enligt myten konsekvent hemlighetsfull och ingen kom honom in på livet när det gällde spelet. I övrigt vittnar alla om vilken oerhört trevlig och kamratlig person han var.
Här är en historia om "Bäckeforsarn".
"Några tränarkollegor hade i smyg bevittnat hur Bengt gjorde pengar på spelet och försökte få vara med på ett uppgjort lopp.
-Kan vi inte göra så att jag kör passivt med min storfavorit medan du Bengt sätter dig i dödens. Och så backar du och släpper ut kollega B från vinnarhålet så att han kan vinna, föreslog kollega A.
När loppet gick var Bengt den store regissören, släppte ner kollega B i vinnarhålet, la sig själv i dödens snett bakom ledaren.
När 500 meter återstod började kollega B svettas så smått inför avgörandet. Han hade delat en hundralapp med kollega A på sig själv som vinnare.
- Hörru Bengt, det är nog dags att du backar lite och släpper ut mig så jag kan gå fram till vinsten, föreslog kollega B.
Ingenting hände och 200 meter senare upprepade nu den allt mer upphetsade kollegan förslaget om att bli utsläppt.
Då vände sig Bengt Andersson om, tittade på kollegan och sa med sitt berömda flin:
- Jag ändrade mig. Jag vinner själv istället.
Över upploppet måttade han sedan in den egna segern till glatt odds.
Både kollega A, som fanns passivt långt ned i fältet, och kollega B, som fastnade med gott om krafter kvar, fann därefter för gott att aldrig liera sig med Bengt Andersson när det gällde spel."
En annan historia berättar Bo Gustafsson, lärling på Örebro-travet och bl.a. känd som skötare till Derby-vinnaren Najo. Så här säger "Gusten":
-Jag hade just börjat jobba åt Bengt Andersson och var väldigt grön och okänd som kusk. Redan samma vecka meddelade Bengt att jag skulle köra Calla på Eskilstuna på söndagen eftersom han själv skulle till Danmark för hästaffärer.
-Jag var lite frågande till förtroendet men Bengt sa att jag skulle köra försiktigt i kurvorna eftersom hästen travade lite orent och kunde bli diskad. Släpp av henne när du är inne på upploppet så får vi se. Hon behöver få lite rutin.
-Loppet gick och jag avvaktade till upploppet och då flög hon förbi och fram till vinst.
-När jag segerdefilerade förbi publikplatserna såg jag plötsligt Bengt Andersson som vinkade glatt till mig. Danmarks-resan var ett påhitt och han var på plats och spelade. Oddset blev nästan fyra gånger och hade Bengt kört själv hade oddset aldrig blivit mer än 1.30 eller något. Så påpassad var han av spelarna, berättar Bo Gustafsson.
Från Örebro flyttade Bengt Andersson tillbaka till västkusten och var en tid tränare på Halmstad.
Tyvärr hade Bengt även ett annat intresse än spel, nämligen sprit, och i samband med en tävlingsdag på Halmstad i början av 70-talet drogs licensen in till följd av de paragrafer som reglerar alkoholintaget för de aktiva.
Det blev också slutet för kuskkarriären för Bengt Andersson, som långt senare gick ur tiden vid hög ålder.
Bengt kan ha varit Örebros bästa travkusk...

måndag, september 13, 2010

HOSS TOPPTRIO - OCH "RIKTIGA" HOSS

Mikael P Johansson kallas aldrig något annat än "Hoss". Örebro-tränaren, som varit med länge, länge i travsporten i länet och dessutom (som lärling) en lång period på Jägersro. "Hoss" har nu levererat sin topptrio vad avser "Örebro-travets bästa kuskar någonsin". Så här ser den ut:
1. Carl-Erik Lindblom.
2. Per-Olof Gustafsson.
3. Bengt Holm.
Fotnot: "Hoss" (bilden") är naturligtvis orsaken till att Mikael fick sitt smeknamn. På 60-talet och fram till 1973 fanns en sanslöst dominant amerikansk vilda västern-serie som hette "Bröderna Cartwright". En av bröderna var just "Hoss", spelad av Dan Blocker. Denne "Hoss" har en förebild i 1830-talets USA och då tros smeknamnet ha kommit som en ordlek med "horse" eftersom det här tydligen var en stor och rejäl man, stark som en häst. "Bröderna Cartwright" gick klockan 21.00 på lördagskvällar i Svensk TV:s enda kanal och nåde den som störde då. Tittarsiffrorna var gigantiska. Jag har många år senare sett några avsnitt av serien och det är svårt att förstå hur imponerad jag och alla andra var på den gamla goda tiden. I oktober kommer en DVD-box i handeln med alla avsnitt.

VEM NOSAR UT VEM?

Fotograf: Petter Karlsson

Den här vackra nosen tillhör ingen mindre än Mack von Arnie, en av många lovande treåringar i vårt stall.
Ikväll måndag startar han hemma på Örebro-travet med Calle Lindblom i sulkyn och han är en av flera med bra chans ikväll och det här kan faktiskt bli en fin vecka för stallet - om vi har Fru Fortuna på vår sida.
Fina möjligheter för stallet på Örebro ikväll, i morgon tisdag på Axevalla och sedan häftiga starter med formstarka hästar på Solvalla på onsdag (Felix Use om 60') och Åby på torsdag (Poppout).
Poppout var stark trea på Eskilstuna senast från hopplöst läge i hårt gäng. Vid eventuell seger då hade oddset blivit 166 gånger - och han var bara någon dryg nos efter. På Åby på torsdag har för första gången sedan i våras fått ett vettigt utgångsläge. Kanske kan han vara spelbar?
Fotnot:
Fortuna, eller Fru Fortuna, är slumpens och lyckans gudinna i romersk mytologi och motsvaras av grekernas Tyche. Hon kan sägas vara ett slags personifikation av ödet i betydelsen händelsernas gång. Datumet 11 juni var tillägnad
henne. Servius Tullius lär ha infört gudinnans dyrkan i Rom, där många tempel byggdes till hennes ära och bland andra hade hon ett tempel i Forum Boarium. Hon dyrkades under en mängd olika tillnamn. Hennes släktskapsförhållanden till andra gudar är oklara men i allmänhet ansåg poeterna att hon var dotter till Jupiter.
Det finns 298 hästar i Svensk Travsports register med efternamnet FORTUNA!!! Och 32 som har förnamnet FORTUNA!!!



torsdag, september 09, 2010

HOSS MINNS

Jag frågade Mikael P Johansson (bilden), "Hoss", lärling och tränare på Örebro sedan tidernas begynnelse om han läst bloggen om "Tidernas örebrokuskar".
Han lovade studera listan och kom sedan med en komplettering.
-Göran Pettersson tycks ingen ha föreslagit. Det är en miss. Han ska med på stora listan. Göran var ju utmärkt som kusk när han var på Örebro och hade dessutom en stark period när han var lärling på Solvalla. Han jobbade hos Stig H Johansson och fick dennes förtroende i åtskilliga lärlingslopp och det förtroendet delade Stig H inte ut till så värst många, sa "Hoss".
"Hoss" återkommer med sin egen topplista på kuskarna framöver. Den nya uppdaterade listan som är till för att komma ihåg lite lättare ser ut så här just nu men kan kompletteras ytterligare. Maila gärna på 9451karlsson@telia.com.
"Listan"
A. Gunnar Axelryd, Bengt Andersson
B. Sven Berggren
C. D. E. Lars Erixon
F. Börje Flodström
G. Per-Olof Gustafsson, Nils Göthe
H. Bengt Holm
I. J. Rune Johansson
K. Kåre Knutsen, Benny Karlsson, Mats Karlsson, Lars-Erik Karlsson
L. Sören Landin, Åke Lindblom, Knut Lindblom, Ove A Lindqvist, Carl-Erik Lindblom, Yngve Larsson, Olle Lindblom
M. Göran Modig, Lars-Åke Markne
N. Bengt Nilsson, Karl-Erik Nilsson
O. P. Owe Persson, Stefan Persson, Göran Pettersson
Q. R. Bengt Rosenlund
S. Kjell Svensson, Tomy Spång, Per Sundberg, Carl Sjögren
T. U. V.W. X. Y. Dan Wegebrand

Träffade för övrigt Göran Petterssons tvillingbror Håkan Pettersson, också han framgångsrik kusk och tränare, på stallbacken häromdagen. Håkan och Göran kommer från en riktig travsläkt och deras pappa Ragnar Pettersson var med om att starta travbanan på Örebro. Ragnar var en erkänt framgångsrik amatörkusk med hästar som Jane Will och Eko Will. Med den senare vann Ragnar till exempel Årjängs Stora Heatlopp och med Jane Will körde han Elitloppet.
Håkans dotter Moa (bilden nedan) går i travfamiljens spår och har bl.a. utnämnts till "Årets montéryttare" för några säsonger sedan.
- Göran var en duktig kusk. Han är värd att hamna på listan, sa Håkan.
- Moa frågade förresten om inte farfar platsade på listan, hon hade läst på din hemsida. Men jag vet inte om Ragnar ska vara med. Han hade ju framförallt bra hästar.
-Per-Olof Gustafsson är annars en av mina favoriter till en topplats på listan. Mycket skicklig, sa Håkan Pettersson, som bland sina egna digra meriter bl.a. har två segrar som kusk på Vincennes i Paris.
Bildtext: Moa Pettersson duktig montéryttare och dotter till tränaren Håkan Pettersson. Fotograf: Göran Abrahamsson.
Fotnot: Göran Pettersson har lagt kuskhandskarna på hyllan men har fortsatt att jobba med hästar som uppskattad hovslagare.

onsdag, september 08, 2010

FELIX USE MÅNADENS HÄST

Man kan naturligtvis inte bli "Årets häst" på Örebro-travet om man inte någon gång under året blivit "Månadens häst".
Nu har även Felix Use (bilden) kvalat in i den exklusiva grupp av max 12 hästar som kandiderar till utmärkelsen "Årets häst" eftersom han tog hem augusti månads titel. Sedan tidigare har ju Saint Cloud tagit hem en månad och med andra ord har avelshingsten S:t Göran två kandidater med i leken. Kan sedan också fyraåriga Saint Ann ta hem en månad (det var nära nyligen...) har den gode Göran en treklöver att hoppas på.
Men för att bli "Årets häst" måste förstås framgångarna hålla i sig eller helst accentueras under hösten. För Felix del är det tänkt med en start i ett riktigt getingbo på Solvalla nästa onsdag. Anmälningarna till det loppet görs i morgon torsdag. 60.000 kr är förstapris i det lopp vi siktar på, ett lopp som körs äver 1640 meter, auto. Lite extra tur i lottningen kan behövas...
Fotnot: Andra hästar som blivit månadens häst i år är Brian Key, Azalee. I Saw You och Mirakel Lavec.

måndag, september 06, 2010

SAINT CLOUD ETT RETAT LEJON


Saint Cloud fick ge allt för att hålla störtdykande Star McQueen (nr 8) ifrån sig i årets upplaga av Hästägarpokalen (50.000:- till vinnaren).
Som vanligt blev det här klassiska loppet mycket dramatiskt. Från dubbla tillägg försökte Brian Key ta över kommandot i ett tidigt skede men då valde Carl-Erik Lindblom att offra Saint Cloud och själv gå fram fått sitt tillägg och ta hand om dödspositionen och därute hindra Brian att komma fram.
Det såg ut att bli för mycket för Saint Cloud men som ett retat lejon stred han, och kort före mål slog han klorna i ledande Jobie Man.
När sedan Star McQueen dök upp allra sista biten fick Saint Cloud ta fram sina sista krafter och höll undan med en nos.
En mycket stark prestation, och i prisutdelningen firades Saint Clouds andra raka seger i det här loppet och för stallets del var det tredje raka segern och fjärde segern totalt. I segerceremonin syns bl.a. ägarduon Göran och Maj-Britt Johansson och förutom kusken Calle Lindblom även skötaren Anna Isabelle Karlsson.
Bilder: Göran Abrahamsson.

CHANS PÅ TREDJE RAKA


Här ovan de två senaste årens vinnare av Hästägarpokalen. År 2008 Ted Sandyman med Daniel Redén som lånekusk. Och på undre bilden, år 2009 Saint Cloud med Carl-Erik Lindblom.
Ikväll körs årets upplaga av loppet. Prissumman ligger still på goda 50.000 kr och vi har två kandidater och alltså chans på tredje raka segern till stallet. Totalt är det chans på fjärde segern även om inte alla minns 1999 års vinnare Wangmar med Åke Sundberg.
Fjolårsvinnaren Saint Cloud med Calle Lindblom är hetaste kandidaten ikväll men vi har också nyförvärvet Singing Tua med Torbjörn Jansson till start i loppet.
Singing Tua var tvåa i första starten för oss senast och kan bli en nyttig förstärkning för stallet framöver.

söndag, september 05, 2010

ADIELSSON PÅ SAINT ANN IGEN

Bildtext: Erik Adielsson vann Derbyt med Kolgjini-tränade Joke Face. På lördag kör han V75 åt oss med Saint Ann. Foto: Kanal75.
Erik Adielsson fick inte till det med Saint Ann när de två skulle försöka kvala till Stoderbyt nyligen.
Saint Ann tycks ändå behålla formen och på lördag gör Erik ett nytt försök med S:t Göran-stoet i V75 på Mantorp.
Det är i ett lopp för ston över snabba 1640 meter och spår fem med voltstart är väl inte idealiskt. Dessutom är det många bra emot - alltså precis som vanligt när det är 100.000 kr i förstapris.
Tror ändå att Saint Ann ska streckas - hon kan blanda sig i segerstriden här.

JOKE FACE TOG DERBYT


Söndagens derby blev en jätteframgång för hemmaprofilerna Erik Adielsson och Lutfi Kolgjini, som ägde Jägersro som kusk respektive tränare till vinnaren Joke Face.
1,6 miljoner var vinsten värd och på övre bilden får Erik segerpussen av frun Disa. På nedre bilden Disa, Erik, Lutfi och Lutfis sambo Anna Svensson, som är dotter till örebrokusken Kjell Svensson.
Bilder: Kanal 75.

lördag, september 04, 2010

IDAG BÖRJAR DERBYHELGEN PÅ JÄGERS

Minns derbyhelgen för åtta år sedan. Fine Super Arnie-sonen Abbe Lonn (bilden från Romme, foto: Håkan Bergström) tog en härlig seger med Örjan Kihlström som lånekusk. Abbe vann sju lopp för oss på tjugotalet starter men som jag berättat förut tog hans karriär tvärt slut i Flemming Jenssens stall i Danmark sedan han drabbats av tarmvred.
Abbe Lonn kan vara den bästa häst vi haft i stallet. Hur som helst kommer han på 10-bästalistan. Allra bäst var han den gången han år 2002 vann på 14,1 voltstart på Örebro från bakspår. Jorma Kontio körde och Abbe fullkomligt flög förbi dem.
I Shamrock Best har vi i stallet en systerson till Abbe Lonn som börjat bra. Men någon ny Abbe Lonn är han väl inte? Shamrock startar närmast på Örebro den 13 september, återigen med Calle Lindblom som kusk. Anmälningarna till de tävlingarna är inte gjorda ännu.
Idag är vi på plats på Jägersro med två avkommor till S:t Göran, nämligen Felix Use och Vretens Elouise. Båda är rankade långt ner i V75-tipslistan och vi slår ur underläge.

torsdag, september 02, 2010

SHAMROCK'N'ROLL


Det var skojigt att vara involverad i Shamrock Best idag. Han fullkomligt utklassade konkurrenterna inför ögonen på alla delägarna som sedan fick vara med om prisutdelning i vinnarcirkeln. Carl-Erik Lindblom brottades med ett svårt sjundespår bakom bilen men forcerade obönhörligt fram till fronten och i sista kurvan stack han bara ifrån.
Shamrock Best är bara fyra år, har gått 15,8/2140 med voltstart. Det är starka papper för en fyraåring och med lite tur utvecklas han ytterligare till nästa år.
Shamrock Bests mamma Ebba Lonn är för övrigt helsyster med Abbe Lonn, som är en av de allra bästa hästarna genom tiderna i Stall Hans Karlsson.
Fotograf: Göran Abrahamsson.