onsdag, augusti 18, 2010

BRORSAN FYLLER SEXTIO

Bloggförfattaren har blivit ombedd att skriva några raden inför broder Mats Karlssons födelsedag på fredag. Valda delar publicerades i Örebro-travets program till fredagstävlingarna. Här är texten i sin helhet:
"Mats Karlsson fyller 60 år idag.
Egentligen är Mats inte typen som blir äldre över huvud taget. Ändå var det nära att han selat sin sista vinnare för några år sedan men sedan doktorn sågat och lånat lite ådror på andra ställen i kroppen kvicknade Mats till och har haft några verkligt bra säsonger - igen.
Det började redan i mitten av sjuttiotalet då Mats som ovanligt ung tränare kvitterade ut licensen och gjorde succé direkt.
Silvano K, Ulit, Deve. Riktiga segermaskiner att minnas. Stella Frost, Ego Rodney och Nina Roy.
Mats har sedan licensen togs ut hela tiden haft Nora som bas. Men som ambassadör för Örebro-travet har han gjort sig känd i snart sagt hela världen. Mats har en nyfikenhet som få och det finns inga vinklar och vrår som han inte testat, inga metoder som lämnats oprövade.
I loppen var Mats offensiv de första decennierna. La sig sedan till med en tråkigare men otroligt kompetent körstil. Och på att bära och stötta och inspirera hästarna har han få övermän. Nästan 1000 segrar har det blivit hittills. Står hälsan bi klarar han den gränsen före pensionen. Och någon pension väljer han aldrig att ta ut frivilligt…
Till Finland gjorde Mats tidigt segergivande utflykter. På banan i Lovisa kunde Antarin, skymd av en jättelik stenbumling i bortre kurvan, inspireras till segerdåd. Och prispengarna hämtades ut direkt i inskrivningen.
I Norge blev Mats bekant med världsmästarkusken Ulf Thoresen och bestämde att tillsammans prova lyckan i USA. Men Ulfs hälsoproblem gjorde att planerna inte fullföljdes. Vad hade de två kunnat uträtta där borta?
I Frankrike tränade Mats sitt bästa sto – den fantastiska Cindy Bob. Vid Cagnes-sur-Mer på franska rivieran hittade hon formen och blev Örebro-travets snabbaste sto någonsin med 11,8 efter hemkomsten.
Italien blev en populär vistelseort under några år innan pastalandets trav klappade ihop. Där hittade Mats sin stjärna Luisiana Tab, en häst som han valde ut efter alla konstens regler på en auktion – men som vanligt – utan att ha tillgång till den stora plånboken.
Danmark – klart han vunnit där, bl.a. med ”megafavoriten” First Summer till 1.01 i odds.
I Tyskland inköptes tre hästar men succén uteblev – för en gångs skull.
På Gotland – det var där allt började när han som tolvåring ensam med jämnårige russet Kasper i Nynäshamn hissades ner i Gotlandsbåtens inre och sedan körde själv mitt i natten milen från Visby ut till Skrubbs travbana med en resväska dinglande under sulkysitsen.
Skabersjö hette hästen som Mats förvandlade från matlappsjägare på Jägersro till finalvinnare på rikstoton på Solvalla. Många år senare hade Mats själv under en vinter en filial i Johnny Takters stall på Jägersros stallbacke.
När Stall KAAN landade i Mats stall i Nora under sent 70-tal började ett långvarit samarbete med Plåt-Sven Andersson. Han var AN i stallet som också innehöll bokstäverna KA från Svens Ludvika-kompis Hans Karlsson. Så småningom var Plåt-Sven oerhört framgångsrik som egen tränare – men alltid med Mats som mentor och rådgivare. Och efter Svens död har samarbetet fortsatt med Niklas Andersson – och kanske är Lord Capar Mats Karlssons bästa häst någonsin i karriären.
Men den ojämförligt största segern tog Mats Karlsson när han med Cindy Bob vann Drottningens pokal på Åby.
Då fällde i alla fall undertecknad en tår av glädje och stolthet.
Grattis Mats och en trevlig födelsedag – det är det många som önskar dig i hela travvärlden, inte minst din bror
HANS KARLSSON"