fredag, mars 05, 2010

NÄR BENGT SLOGS MOT FYRA LINDBLOMARE

Apropå loppet på Örebro på torsdag där fyra hästar från Åke Lindbloms stall möter en ensam motståndare (Agobra Rubin från vårt stall) kan det vara skäl i att komma ihåg när gamle örebrochampionen Bengt "Kniven" Nilsson slogs mot den generationens framgångsrika Lindbloms-stall ute på Marieberg.
Så här berättade Bengt för en vetgirig yngling (undertecknad) för många, många år sedan:
- Jag kom en gång bakom fyra Lindblomare med min stjärnhäst Inventor. Försökte på upploppet gå förbi de fyra som låg i bredd men alla fyra gled bara utåt i banan och det var omöjligt att komma förbi på utsidan. Valde då att ta upp och försöka hinna förbi på insidan men alla fyra gick då tillbaka neråt i banan och täppte till mot sargen. Så var det ofta att köra mot familjen men för det mesta kunde Inventor ändå vinna sina lopp, sa Bengt.
Fotnot 1: Bengt Nilsson, som avled i början av 80-talet, blev champion på Örebro elva gånger i rad på 50- och 60-talet. Inventor (bilden ovan från Travmuséet) var hans bästa häst. Den bildsköne Jaguar-sonen var landslagshäst (totalt 41 segrar) och blev så småningom avelshingst (pappa till Cornelius, 69 segrar).
Fotnot 2: Kurt Lindblom (Carl-Eriks pappa) och hans bröder Olle, Knut och Harry hade vid den här tiden ett av de ledande stallen i mellansverige och var specialiserade på snabbloppshästar, sådana som Gundalf, Lotus, Flor Bonita, Senator Smith, Axelwin och många fler. För dåtidens Lindblom-stall körde också bland många andra hjälpkuskar vår mångårige medarbetare Benny "Fisken" Karlsson, som började sin framgångsrika kuskkarriär (över 300 segrar) hos Kurt Lindblom.

Kommentera? Skicka till 9451karlsson@telia.com. Välkommen.