lördag, januari 23, 2010

SÅ TAR ITALIENARNA HAND OM TRAVBUSAR

Vår lilla tappra femåring Rodarve Pingla har råkat ut för en svårslagen dubbel. I de två senaste starterna har hon båda gångerna regelrätt blivit påkörd och störd till galopp.
Först var det vanligtvis mycket noggranne Björn Goop som bestraffades för störningen mot Pinglan (den som många såg på TV), och nu senast var det lärlingen Tina Erlandsson (hos Jon W Pedersen på Åby) som åkte på en 14 dagars avstängning för grov störning av vår häst. Båda störningarna hände i starten med hopplösa markförluster som följd.
Trist med Erlandsson som senast någon av våra hästar mötte henne (strax före jul) också åkte på en 14 dagars avstängning, den gången använde hon felaktig drivning för att putta ner Vretens Eloise till en fjärdeplats.
Inte roligt för Pinglan med två plumpar i rad och AIK var inte glad under den "extra långa" hemresan från Åby (hemma vid halv tre-tiden i vinternatten).
Min gode vän Dan Hultberg, som varit tränare i Italien i 20 år, berättade hur man hanterar bestraffningar i det landet. En sådan här dom som Tina Erlandsson fick i torsdags får till följd att Erlandssons hästs ägare får betala ett fjärdepris till den förfördelade ägarens konto. Det ordnas via italienska centralförbundet.
I torsdags körde Erlandsson in just en fjärdeplats och dessa 3.500 kr hade naturligtvis varit en viss tröst om de helt rättvist hamnat hos Rodarve Pingla istället.
Sedan är det en annan sak att jag är ganska säker på att Rodarve Pingla och AIK vunnit just det aktuella loppet. Hästen såg lysande ut innan och som det kördes hade det passat vår häst som handsken. Få se om hon kan få till det nästa gång. Kanske det blir på Örebro nästa fredag. Anmälningarna är inte klara till den tävlingsdagen.
Ett hat-trick i påkörningar ska vi väl i alla fall hoppas att vi klarar oss ifrån.
PS. Såg ni att Calle Lindblom vann fyra raka segrar på Romme på fredagskvällen. Calle har börjat året superbra och ligger långt fram i den allsvenska kuskligan. Roligt om han 2010 kan förbättra sin i och för sig fina femtonde plats i riksligan från 2009 ytterligare. På söndag kör han Livi Dream Bisa och Shamrock Best åt oss på Solvalla. Speciellt Livi ser ut som en bra chans. Hon satt ju fast med "allt" kvar senast.
Bilden: Dan och Katrine Hultberg blev "Årets uppfödare" på Örebros travgala i lördags via hästar som elitloppsdeltagaren Scarlets Aino och Harper Hanovers-vinnaren Scargel. Dan och Katrine är tillbaka i Sverige efter att i två decennier drivit träningsrörelse i Italien. I år erbjuder de Dexter Cup-vinnaren Beissinger Hanover, som avelshingst på sitt stuteri Översta gård. Fotograf: Göran Abrahamsson.