lördag, januari 16, 2010

HUR KUNDE GALAFOLKET GÖRA EN SÅDAN MISS?

Ibland kan man bara inte förstå.
Ikväll är det Travgala på Club 700 i Örebro och det ska utses "Årets..." i alla olika kategorier.
I kategorin "Årets kusk" har man nominerat tre personer: Calle Lindblom, Åke Lindblom och Juhani Partanen. I många andra kategorier har man nominerat fyra aktuella.
Men Per Fromell (bilden) har inte blivit nominerad - och frågan är om han inte t.o.m. borde vara vinnaren.
I och med att man har nomineringar och jury ska naturligtvis många faktorer vägas in när man utser "Årets någonting". Skillnaden är om man går efter ett förutbestämt krav, då behövs ingen jury och då utses vinnaren efter den statistik som alla kan ta del av. "Årets uppfödare" brukar vara en sådan kategori: Bäst resultat på uppfödningarna och man är "Årets uppfödare". Inga nomineringar. Men på "Årets kusk" har man alltså jury.
SKICKLIG LÅNEKUSK
Per Fromell har varit lånekusk i många år. Till och från har han även kört åt vårt stall och med skicklighet tagit hand om svårkörda hästar. Till exempel blev det för några år sedan flera segrar (bl.a. på Solvalla) åt oss med besvärlige Rixon.
Under fjolåret har nu Fromell tagit ett stort steg framåt - så stort att "alla" pratar om det. Och om man tar ett stort steg framåt måste väl det i all sin dar vara något som vägs in när "Årets kusk" ska utses. Annars försvinner hela dynamiken i juryfunktionen.
Tyvärr har tydligen juryn förutfattade meningar om Per Fromell.
Låt oss titta lite på vad kuskarna gjort under fjolåret.
Carl-Erik Lindblom har som vanligt kört in mest och vunnit mest. Han har tagit 94 segrar i år och kört in 6,8 miljoner.
Bakom honom är det ganska jämnt mellan tre: Juhani Partanen 2,0 miljoner inkört och 35 segrar, Per Fromell 1,87 miljoner inkört och 30 segrar och Åke Lindblom 1,81 miljoner inkört och 33 segrar.
KLANTIG JURY
Men om man orkar titta lite mer på förändringen från 2008 - framsteget - så blir bilden av juryns klantighet uppenbar.
Åke Lindblom har minussiffrorna 49 % på pengarna och minus 31% på segrarna. Calle Lindblom har minus 16 % på pengarna och minus 11 % på pengarna. Juhani har haft ett fint år och har plussiffror, 29 % på pengarna och 20 % på segrarna.
Men så har vi Per Fromell. Han har ett plus på 85 % på pengarna och 57 % på segrarna.
Och ändå är han inte ens nominerad!!!
Det är inget annat än en präktig juryskandal!
Vi i stall Hans Karlsson har nomineringar i två klasser. Det är "Årets tvååring" (Woodlands Goofy) och "Årets lärling" (Anna Isabelle Karlsson).
Vi får säkert en spännande och trevlig kväll på Club 700. Totalt är nästan 300 personer på plats.
Men förra årets stora vinnare på Örebro-travet - Per Fromell - är kvar hemma.
Jag frågade Per häromdagen om vad han tyckte om nomineringarna.
- Det spelar ingen roll. En gammal gubbe som jag har inte nytta av några utmärkelser. Det är lika bra att de yngre grabbarna får göra upp, sa Per, 57 år.
Nu blir det någon av Åke Lindblom, 56 år, Calle Lindblom, 54 år, eller Juhani Partanen, 42 år, som tar hand om titeln "Årets kusk".
Fotnot: Juryn har inte offentliggjorts men Håkan Olsson, som varit med i juryn tidigare, är med all sannolikhet inte medskyldig till ovanstående fadäs. Han är nämligen uppfödare till nominerade Time Square i 2-årsklassen och har säkert varit portförbjuden i årets jury.
Kommentera gärna detta på 9451karlsson@telia.com