måndag, juli 05, 2010

SKÄRPNING STENBY - DET FÅR INTE LÖNA SIG ATT VARA EN BUSE!


Har ni sett det? STC har bytt namn till ST. Svenska Travsportens Centralförbund heter nu Svensk Travsport.
I den sportsliga (tävlingstekniska) ledningen sitter Per Wetterholm, tidigare sportchef på Romme och Åby. Och Mattias Stenby, tidigare sportchef på Örebro och Solvalla.
Örebro-födde Mattias har förresten kvar mycket kontakt med vår trakt - han har sommarstuga vid sjön Leken till exempel.
Det här är två ganska unga killar med framtiden för sig. De kan nog förväntas förnya en del av regelverket kring travloppen. Det finns saker som är lite mossiga.
Här är ett förslag från undertecknad:
De utdelade straffen för förseelser i lopp måste "toppas" med ett bonusstraff som står i relation till den vinst som regelbrottet kan kopplas till.
För vår del blev det här aktuellt igår på Örebro-travet. Tre hästar går i bredd in mot första kurvan och alla har chansen att ta ledningen. Innerst Kaj Widell, i mitten vår egen AIK (med Mack von Arnie) och ytterst Dick S Jansson (proffskusk från Eskilstuna).
Dick S. Jansson skär ned framför de övriga och tar ledningen. Både Kaj och AIK är riktigt upprörda och anser att Dick S. Jansson kört "helt åt helvete". Precis sådan körning som kunnat orsaka ännu en olycka om inte två av tre helt enkelt aktat sig.
Gjorde då Dick S. Jansson något fel?
Ja, måldomaren gjorde sin bedömning och dömde Dick S. Jansson som skyldig, och han fick böter för snäv körning.
Vaket av domarna alltså som i straffsatsen följde av STC utformade nivåer.
Dick S. Jansson fick 900 kr i böter!
Nu var det så att Dick S. Jansson enbart "tack vare" sitt regelbrott vann loppet och 15.000 kr. Då måste, enligt undertecknad, det också utfalla ett kännbart "bonusstraff", säg 25-50 % av förstapriset.
I det här fallet kostade det 900 kr att vinna 15.000 kr, att utsätta två ekipage för stor olycksrisk och att ändra ordningsföljden på totospelet. Hade allt gått rätt till borde Widell och AIK gjort upp om ledningen och då hade någon av dem säkerligen vunnit loppet.
Se där - ett förslag för Per och Mattias att bita i!
Bildtext: Övre bilden visar Mattias när han var sportchef på Örebro-travet, den undre när han blivit stylad för samma jobb på Solvalla. Nu har han bytt jobb igen och är näst högste chef för sporten på ST (Svensk Travsport).
Fotnot: Ett välkänt exempel där straffbonus borde ha tillämpats och plussat på böterna är när Åke Svanstedt vann Elitloppet med Torvald Palema ifjol . Då bröt han mot drivningsreglerna, medan Örjan med Jaded höll sig inom reglerna. Det kostade Åke 30.000 kr och det är ju så lite att det inte har någon avskräckande effekt. Torvald vann ju över en miljon... Det borde inte få löna sig att bryta mot travlagen!
Någon som håller med...eller tycker något annat? Maila 9451karlsson@telia.com.