söndag, november 14, 2010

NY LEDARE PÅ ÖREBRO-TRAVET?

Rein Hjalmarsson. Foto: Salsbros hemsida.
Så här ser han ut - mannen som kan bli Örebro-travets nästa ordförande.
Travbanorna runt om i landet leds formellt av ett sällskap som är underställt ST(C) och dessutom lyder under ATG:s stenhårda ekonomiska styrning.
Och detta sällskap består i Örebro av ett hundratal personer, ofta f.d. traventusiaster som är oförmögna att säga upp sitt medlemsskap trots att de saknar både aktuellt intresse och kunskap för och om travsporten.
På senare tid har det varit svårt att få vettigt folk att ställa upp i det här sällskapets styrelse, som ska bestå av nio personer. Inte så konstigt eftersom urvalet bland "de hundra" inte är bra av tidigare nämnda skäl.
Just nu är läget extremt krisartat och det är ingen överdrift att påstå att Örebro Travsällskap saknar relevant ledning. Enligt mina uppgifter är ST(C) både oroade och förundrade.
Ordförande är på årslång segelsemester, vice ordförande är pensionsmässig och andra vice ordförande har deklarerat att hon inte är kompetent.
Som tur är har Örebro-travet en kompetent tjänsteman i travbanechefen Björn Andersson, som ser till att saker och ting lunkar på i jämn takt.
Men nu börjar det bli möjligheter till förändring. På höstmötet i november kommer det förmodligen att väljas in ett antal nya personer i ett utökat Örebro Travsällskap och bland dessa föreslagna (jag förutsätter att alla blir antagna) finns det namn som kan bli aktuella att överta ordförandeskapet vid det viktiga valet på travsällskapets årsmöte i maj 2011.
Bland de föreslagna finns välkände Rein Hjalmarsson, som står bakom framgångsrika Salsbro Stuteri i närheten av Vretstorp. Han har varit ledande i landet vad gäller frysspermahantering och har bland annat en mobil enhet som servar många av landets hingstägare.
Så här beskrivs Salsbro på den egna hemsidan:
"På Salsbro Stuteri har det funnits hästar i snart 100 år. För att vara exakt så började Hjalmar Karlsson sin verksamhet här 1912. Hjalmar, som var Rein Hjalmarssons farfar drev här under många år ett framgångsrikt ardennerstuteri. Det var i drift ända fram till hans bortgång 1957 och sedan trappades den verksamheten ned av Reins pappa. Några år senare började unge Rein Hjalmarsson med travhästar och 1975 tog Rein över gården och startade den verksamhet som bedrivs än idag."
Nu har Rein Hjalmarsson alltså tackat ja till att bli invald i Örebro Travsällskap på höstmötet om någon vecka och Rein kan mycket väl vara personen som tar på sig ansvaret att rycka upp Örebro-travet framöver.
Det är ST(C) som kommit med påbudet att utöka antalet medlemmar i travsällskapen runt om i landet och det är säkert en bra idé som äntligen kan vitalisera de här dammiga församlingarna.