torsdag, november 18, 2010

NÅGOT SOM GICK SNETT


Twigs Kayo vinner på V75 med Johnny Takter.
 Hästägarpokalen på Örebro är ett viktigt lopp under säsongen och det var inte utan stolthet som stallet tog sin tredje raka i loppet i somras.
Tråkigare är dock minnet från 2006 då vi satsade på att vinna loppet med Twigs Kayo.
Bloggförfattaren anmälde i vanlig ordning hästen per telefon till Örebros sekretariat.
Men två timmar senare ringde dåvarande sportchefen och meddelade att han av misstag skrivit upp Twigs Kayo i fel lopp och någon ändring kunde inte göras. Han erbjöd på stående fot ett fjärdepris som kompensation.
- Det är jag som gjort fel, sa sportchefen frankt.
Före anmälningarna till loppet hade samme sportchef, enligt initierade uppgifter, talat mycket om hur lämpligt Hästägarpokalen var för Scarly, som delägdes av sportchefens gode vän Roland Johansson, nuvarande vice ordförande i Örebro Travsällskap.
Hur det gick?
Jo Scarly vann loppet - och hade kanske slagit Twigs Kayo under alla omständigheter. Ingen skugga alltså över Scarly, hans tränare Lasse Erixon och hårdsatsande delägaren Team Bobban.
Men Twigs Kayo, som blev "Årets häst" på Örebro-travet två år i rad, fick aldrig chansen.
Förspelet till loppet var minst sagt sorglustigt.
Året innan hade dyrbare Muscletoe förmedlats från USA till bl.a. just Roland Johansson. Som så många andra förmedlade unghästar från USA var det en häst som blivit utdömd från sin amerikanske tränare, med andra ord en häst som (överfört till svenska förhållanden) inte förväntades att klara premieloppet.
Och Muscletoe blev sannerligen en flopp för sin stackars tränare Lars Erixon. Det visade sig nämligen att hästen var i det närmaste okörbar!
Muscletoe importerades 2005. Tala om mörker. Men 2006 var kanske ett ljusare år. Då vann i alla fall Scarly prestigeloppet Hästägarpokalen.
Numera har Örebro-travet en sportchef som heter Claes Broberg. Vad jag vet sysslar han inte med amerikanska hästaffärer.
Lika bra det.