fredag, augusti 13, 2010

NÄR V75 KOMMER TILL STAN

På fredag och lördag i nästa vecka är det stortrav på Örebro-travet. V75 med E3-finaler avgörs på lördag. Den här veckan har det varit full fart på alla anställda, det fejas och grejas. På måndag läggs en ny växel i och tempot ökas ytterligare. Stämningen kan bli lite irriterad när "allt" måste göras på en gång.
Det påminner om en liten händelse från travets historiearkiv.
På åttiotalet hette VD:n på Örebro-travet Johansson och banmästaren hette Gustafsson.
De här herrarna var så olika man kan bli.
Johansson alltid klädd i kostym. En smal typ som gav uttrycket "sommarlätt" ett ansikte. Frös för det mesta.
Gustafsson var kraftfull. Ingen man kallade in i direktionsrummet för att göra upp arbetsscheman precis. Det som skulle göras gjordes utan snack.
Men inför en rikstotodag hade ett rykte nått Johanssons kontorslandskap att gräsmattan på innerplan var oklippt. Johansson skickade ett meddelande till Gustafsson: - Gräsmattan måste fixas innan helgens tävlingar.
Några dagar senare viskade en fågel i Johanssons öra att gräset växt sig ännu högre och ingen klippning hade gjorts. Och på fredagen gick Johansson ut med ordern: GRÄSMATTAN SKA KLIPPAS!
I likhet med denna sommar hade dock vädergudarna bestämt sig för att vattna rejält på den gamla sjömark som utgör Örebro-travets innerplan och det var Gustafsson i högsta grad medveten om. Bedömningen var att det var omöjligt att klippa i sankmarken och därför vajade gräset högt.
Efter Johanssons "tjat" härsknade emellertid Gustafsson till. Han hyrde ett slåtteraggregat och kopplade till "stora traktorn".
På lördagsmorgonen före rikstototävlingar möttes Johansson av en nyklippt gräsmatta. Dessvärre hade traktorn och slåtteraggregatet plöjt stora fåror på travbanans fina innerplan som såg ut som en nyplöjd åker.
Varken Johansson eller Gustafsson jobbade för övrigt kvar på Örebro när 80-talet övergick till 90-tal.