lördag, mars 07, 2009

FOKUS PÅ AVELSHINGST

I morgon söndag startar vi en intressant häst i kvalloppet på Örebro-travet. Det är Anna del Mar, ett treårigt sto efter Spotlite Lobell . Spotlite Lobell (bilden) är en av "överlevarna" i svensk avel, vilket är ett adelsmärke på en bra avelshingst. När nya hingstar fyller på är det ett fåtal som står sig och det är de riktigt bra.
Spotlite är född 1984, betäckte för första gången 1988. Till och med idag har hans avkommor sprungit in 273 560 528 kronor.
Vi har två avkommor i stallet efter denne 25-årige gigant. Förutom Anna del Mar är det fina fyraåringen Agobra Alva.
Här är reklamtexten på Spotlites hemisda:
"Spotlite Lobell kombinerar alla önskvärda egenskaper: tidighet/talang med hållbarhet och äldreprestanda, speed/snabbhet med distansförmåga, utmärkta söner med excellenta döttrar, han fungerar perfekt med både amerikanskt och franskt blod.
Han har högst startprocent av alla, och genom sin unika förärvning som äldre är han mer aktuell än någonsin.
Spotlite Lobell är känd för sina excellenta döttrar – av de 20 vinstrikaste avkommorna är 11 ston. Han har lämnat tre ston över 5 mkr, sex st. har tjänat över 3 mkr och åtta har blivit dubbelmiljonärer. Det är han ensam om i svensk avel! Vinstrikast är outslitliga Hilda Zonett 1.10,5a/15,4 mkr, följd av Västerbo Daylight *1.11,1m, *1.10,5a/6,3 mkr och Krama Käll *1.12,1am/5,4 mkr."
Spotlite Lobell betäckte 66 ston under 2008. Det kommer alltså att födas en hel del avkommor till honom även i år.
Spotlite Lobell är som sig bör en av de dyrare avelshingstarna i svensk avel. Så här är hans priser annonserade inför årets säsong:
3000:- vid bokning, 2000:- vid semin, 36000:- vid levande föl. Moms och veterinärkostnader tillkommer.
Inga rapporter om Spotlites pensionering finns inför den här säsongen.

Inga kommentarer: