tisdag, juli 20, 2010

HEMBYGDENS TUNGOMÅL


Felix Use (bilden) gör Black Jack B. sällskap till Visbytravet på måndag. A.I.K. kör bägge.
För Felix kan det bli en extra upplevelse eftersom det är första gången sedan ungdomen som han får höra sitt hemlands tungomål, han är ju född hos Dan Friström på MagnUSE gård på Gotland.
Både Felix Use och Black Jack B. har femtespår när bilen accelererar på travbanan som tidigare hette "Skrubbs".
Bloggförfattaren körde förresten sitt första lopp på just "Skrubbs". Det var i nådens år 1968 och hästen hette Pilot J:r. Kusken var tretton år, hästen ett russ och ekipaget slutade tvåa.
Sedan dess har det blivit många gästspel på Visby-banan, bl.a. en tidig seger med "stor" häst (år 1976?) med härlige Baron Bengt, som slog ut hemmafavoriten Mr Faune/Ronny Wiederström efter en enorm envig sida vid sida hela loppet.
Det var i dagens huvudlopp och Mr Faune ledde med Baron Bengt på utsidan och vi lyckades ta oss förbi och vinna på målfoto. Ett underbart minne från en tid då livet lekte (ännu mer än nuförtiden...).
Fotnot: Baron Bengt var döpt efter proffstränaren Bengt R. Karlsson på Mantorp. Det var hans pappa Ruben Karlsson som födde upp hästen. Ruben och Bengt tävlade med hästen ett antal säsonger innan den såldes och hamnade i händerna på undertecknad. Baron Bengt startade tills han blev tolv år, gjorde 260 starter, tog 20 segrar och stod för många glädjeämnen. Bland annat vann han kval till Amatör-SM, sedan seger i "semifinalen " i Amatör-SM och vi slutade fyra i finalen (Express Gaxe vann). Han slutade sin karriär med att vinna ett 200-meterslopp på Örebro på tiden 07,5. Blixtsnabbe Baron Bengt var en son till USA-importen Millar Hanover och dennes tredje bästa avkomma. Vat 69 var den bäste.