söndag, maj 13, 2012

LIBO-CHEF RÄDDAR BODA


Fornaboda - en idyll?
Om en vecka, söndagen den 20 maj, är det dags för nästa tävlingsdag på Fornaboda.
Det är minst sagt rörigt uppe på Linde-banan just nu.
Ifjol tog Linde Travklubb, ordenssällskapet som driver Fornaboda travbana, sig före med att avstänga en travamatör i tre år för olämpligt uppträdande.
När detta kom till ST:s (travsportens centralorganisation) kännedom undanröjdes beslutet med omedelbar verkan. Linde Travklubb fick alltså en rejäl bakläxa.
Nu i veckan ska Linde travklubb stå till svars för sitt handlande i tingsrätten. Travamatören kräver skadestånd för det lidande han utsattes för i samband med domen.
Samtidigt har Linde Travklubbs ledande företrädare lämnat sina uppdrag. Ordförande Hans Ladarp hoppar av. Tunga styrelseledamoten Curt Andersson lämnade vid årsmötet nyligen. Håkan Olsson är inte med i organisationen längre. Vice ordföranden påstods ha lämnat sin post men har ändrat sig?
Curt Andersson (t.v.) och Hans Ladarp delar ut ett stipendium till Sanna Hallin. Nu är både Curt och Hans borta från Fornabodas styrelse, som istället leds av Roger Sixtensson.

Det tycks också vara en elektrisk stämning på Fornabodas stallbacke där kända amatörtränare och travkuskar står emot varandra i något som i alla fall inte kan betraktas som samarbete.
Nyligen lämnades en polisanmälan in. Det berättas om hat och dramatisk sjukdom.
Den som tycks ta det största ansvaret för banan just nu är Lindebostäders vice VD Roger Sixtensson. Han har suttit med i styrelsen för Linde Travklubb i många år. Exakt vilken roll han spelade vid avstängningen av travamatören är inte klarlagt men det är säkert till hans fördel att han inte var en av de ledande i det drevet.
Sixtensson, som är känd travuppfödare med bl.a. Why Sly på meritlistan, fungerar enligt uppgift som ordförande för travklubben.
Mycket av det praktiska på Fornaboda sköts annars av de anställda på Örebro-travet.
Enligt ett halvmiljonkontrakt, som upprättades för ett antal år sedan, håller Örebro-travet med sportchef på Linde och örebrokontoret ser till att anmälningar och annat rullar på.
Nya kapitel i den här såpoperan är att vänta...!

Fotnot:
Styrelseskicket för landets travbanor ifrågasätts allt oftare runt om i landet. Nyligen uttalade sig Bodens starke man Lars Olofsson i Travronden. Gunnar Melander på Dannero hade synpunkter i veckan. I travsportens stora utredning Horisont 2017 diskuteras mycket om hur travbanornas ledning ska se ut i framtiden. På många banor har man svårt att få fram ideella krafter som vill engagera sig, på andra ställen fungerar det bättre. Var finns Linde Travklubb på den skalan?