fredag, november 12, 2010

REKORDMÅNGA VARV

Tömmen gick av. Fotograf: Petter Karlsson.
Superkusken Carl-Erik Lindblom ramlade ur sulkyn i lopp 11 på Örebro-travet på torsdagen.
Calle körde vår fina Ginkas Fria Flamma som favorit men precis när han vände upp för provstart gick ena tömmen av.
Det var en töm av märket Velj. Wahlstén från Finland och det var, se bilden ovan, en töm av den stålskodda modell som blivit mycket populär och som inte kan öppna sig om spännet skulle gå sönder eller glömmas.
Men istället har tillverkaren satt en kraftig nit genom lädret för att hålla stålskyddet på plats och precis där niten har försvagat lädret gick tömmen av.
Låter inte som om den finska producenten hade någon av sina bästa dagar när han kom på den här idén.
Skulle tro att ST(C) kommer att titta närmare på lämpligheten i att den här typen av produkt används i Sverige framöver.
Carl-Erik Lindblom fann för gott att kasta sig ur vagnen när tömmen gick av och han vrickade foten och såg riktigt halt ut när han tog sig av banan - för egen maskin.
Ginkas Fria Flamma tog sig en rekordutflykt.
Bloggförfattaren har följt många lösa hästar som galopperat och travat runt utan kusk på travbanorna under snart ett halvsekel.
Tre eller fyra varv - sedan brukar de ledsna och låter sig bli infångade.
Sex, sju varv förekommer, men är sällsynt.
Men Ginkas drämde i med...ja...trettio varv och inte förrän hon irrat sig in på innerplan och snöpulsat sig extra trött, fann hon det för gott att överlämna sig till sin skötare Anna Isabelle Karlsson.
Dessbättre var Ginkas helt oskadd efter sin "rekordprestation" - för inte är det väl någon som någonsin sprungit mer än trettio varv? Skulle i alla fall tro att det här är rekordet.
Nästan en timme, eller exakt 54 minuter, blev väntan för publiken mellan att lopp 10 startades och att lopp 11 (utan Ginkas) till slut kunde startas.