onsdag, november 10, 2010

OM VÄDRET OCH BEHOV AV ATT PROFILERA SIG

Så såg det ut på Axevalla igår. Foto: AXEVALLA.
Petter och jag fick vinterns första prövning igår när Rodarve Pingla skulle tävla på Axevalla.
Petter körde och grejade en fin tredjeplats, värd 7.000 kr, så vi fick lön för mödan. Men visst var det plötsliga vinterväglaget svårt att hantera och många valde helt enkelt att stryka.
Vi har bra grejor, en 3,5-tons Peugeot hästbil från Theault med extra mycket dubbar i däcken. Men stannar långtradar-karavanen framför  i t.ex. Finnerödja-backen så hjälper ingenting. Då gäller det att ha matsäck med sig.
Resan till Axevalla gick bra och på hemvägen kom vi upp för Finnerödja-backen utan problem och låg bra till tidsmässigt när vi de sista fem milen på en tvättbrädeslik motorväg in mot Örebro fick anpassa oss till kryp-fart bakom en oändlig massa långtradare och det betydde att klockan tickade mot midnatt innan vi var hemma.
För kollegan Per Fromell, som blev kvar på Axevalla ytterligare något lopp efter att vi åkt, drog det dock ut till halv två-tiden innan han var hemma.
Förmodligen var tidsaspekten av noll och ingen betydelse igår. Huvudsaken var att vi till slut kunde glida in på Örebro-travets stallbacke utan några incidenter.
Resandet till tävling på vintern är en av de tyngsta delarna av travtränarjobbet men det är bara att acceptera.
VILL BLI PROFILER
För tillfället har veterinärer och funktionärer stora behov att profilera sig i travsporten och igår bestämde banveterinären plötsligt att alla hästar skulle tävla med skor med broddar - av säkerhetsskäl.
Det kastade förstås om korten lite och skapade stress på stallbacken eftersom det blev ont om tid och dessutom fanns plats för otaliga tolkningar av påbudet. Någon kontroll utfördes inte heller och det gav förstås spelrum för spekulationer.
Är det här något som banveterinärerna tänker kasta in då och då i vinter är det hög tid att skapa tydliga regler.
Och var det sådana hälsorisker omkring banan igår borde nog tävlingarna helt enkelt ha ställts in. Personligen bedömde jag dock inte alls att det var någon risk för hästarna och därför valde jag också att låta Rodarve Pingla tävla.