lördag, maj 09, 2009

FRANSKE FRANCISCUS I CENTRUM

I centrum på bilden ovan är Franciscus Lux och i torsdags blev han med AIK i sulkyn stallets åttonde tvååring att prestera godkänt premielopp. Vi har totalt tio tvååringar i träning men en av dem är italienske Norman AL och han får tyvärr inget premielopp (värt 20.000 kr). Det betyder alltså att det bara återstår en tvååring att köra premie med och det är Another Saint, som vann sitt testlopp på 1.37 förra tisdagen. På bilden (av Göran Abrahamsson) flankeras FRANCISCUS LUX (AIK) av Woodlands Goofy (ME) och Fanny Tiff (HK).
Franciskus Lux travade hela sista varvet på 1.29 och är en häst med fin styrka. Den styrkan kan mycket väl komma från helfranske pappan Kiss Francais, som i storhingsten Reve d´Udon har samma fader som högaktuella Offshore Dream (dubbel Prix d´Amerique-vinnare och en av favoriterna i söndagens Oslo GP).
Fotnot: Här är en artikel från Travronden.se från februari i år om Franciscus Lux pappa Kiss Francais.
"Kolgjini i storaffär
[090216]: Lutfi Kolgjini har köpt en ny avelshingst. Det handlar om elvaårige fransmannen Kiss Francais (e. Reve d'Udon-Soiree Bleue), 1.13,8ak*/205.076 euro.
- Jag blev förtjust i Kiss Francais redan för två år sedan när han mellanlandade hos mig på Vomb innan han skulle vidare ner till Frankrike. Redan då försökte jag köpa hästen av Ecurie des Charmes, säger Lufti Kolgjini.
Det har dock tagit tid innan affären var i hamn.
- Idag har jag köpt loss Kiss Francais, säger Lutfi Kolgjini.
- Som jag ser det är Kiss Francais den mest intressanta franska avelshingsten som kommit till Sverige på 30 år. Redan ifjol betäckte jag flera ston med Kiss Francais och jag kommer givetvis fortsätta att satsa på honom, säger Lutfi Kolgjini.
I Lutfi Kolgjinis välfyllda stall finns idag en lovande tvååring efter just Kiss Francais undan Malabar Man-dottern Kristel Ås.
- En riktig skjutare vid namn Västerbofaceshadow som redan joggar 1.28/1.600 meter, berättar Lutfi Kolgjini.
Kiss Francais har 49 svenskregistrerade avkommor och hans äldsta kull är tre år.
Fadern Reve d'Udon var en storstjärna på tävlingsbanan - tjänade 2.430.210 euro - och är far till Lutfi Kolgjinis världstravare Revenue. Modern Soiree Bleue (e. Beau Ludois L), 1.23,0/€8.308, har varit framgångsrik i avelsboxen och har också lämnat trion Ideal de Papa (e. Passionnant), 1.12,9/€227.578, Othello (e. Reve d'Udon), 1.15,7/€138.640 och Joyau Francais (e. Reve d'Udon), 1.15,5/€56.713.
Kiss Francais var själv tidigt igång och startade redan som tvååring. Han inledde sin karriär med fyra raka triumfer, varav tre på Vincennes. Totalt hann Kiss Francais med 28 starter, varav sju segrar."
Fotnot 2. Kiss Francais betäcker i år med Salsbro Stuteri i Vretstorp som bas.

Inga kommentarer: