tisdag, februari 17, 2009

KONSTIGA STRAFF

Föregående artikel påminner mig om en händelse när jag var alldeles ny som proffstränare 1989. Jag hade två hästar till start i ett lärlingslopp på hemmabanan Örebro, dels Maxi HG, dels Anna Toss. Dessa kördes av mina lärlingar Lars Friberg respektive Barbro Svensson, den senare sedermera Fru Karlsson (bilden).
Efter fem omstarter i ett 1640/volt-lopp var hästar och kuskar och funktionärer lindrigt sagt upphetsade. Startpersonalen tog godtyckligt syndabockar för omstarterna och någon eller några hästar som borde ha varit utkörda för mer än en omstart fick vara kvar på banan, bl.a. Sofie Allen.
Så gick den sjätte starten och Anna Toss/Barbro brakade iväg till ledningen efter en perfekt start från hennes sida. Dessvärre var det något annat fel i volten som föranledde huvudstarten att göra en sjätte omstart men då fungerade inte omstartssignalen. Anna Toss och halva fältet rusade iväg på 1.10 första 500 innan funktionärer kom ut på banan och tydliggjorde omstarten. Hästarna sprang nästan ett varv i tävlingstempo. I den omstarten hoppade Sofie Allen och sparade på krafterna.
Efter det kallade man till start inom en minut istället för att vänta kanske tio minuter och låta de förfördelade hästarna pusta.
Även i den till slut giltiga starten gjorde Barbro och Anna Toss en perfekt start och tog ledningen. Med i hennes rygg smög blivande proffstränaren Mikael P Johansson med just Sofie Allen och i en virvlande slutstrid lyckades Mikael passera Anna Toss, som var tvåa på strålande 15,9 - mycket bra med tanke på att hon alldeles innan gjort nästan ett helt lopp.
Funktionärerna hade en hel del arbete efter det loppet...och undertecknad fick 14 dagars körförbud!!! Och jag körde ju inte ens loppet. Var inte det ett konstigt straff?
Måldomare på Örebro-travet på den tiden var Björn Andersson som numera är travbanechef på banan.

Inga kommentarer: