söndag, mars 20, 2011

MAGIC MAGISK - MEN FRIBERG KAN DRA LÄNGSTA STRÅET!

Joyshot Magic/Juhani Partanen vid fredagsvinsten på Örebro-travet. Foto: Göran Abrahamsson.

Joyshot Magic vann fredagens fina och omskrivna treåringslopp på Örebro.
Kul för tränaren/kusken Juhani Partanen, som är en av kollegorna på Örebro-travet som det är riktigt roligt att samarbeta med. Han är, förutom en duktig hästkarl, dessutom "karl för sin hatt". Med det menar jag att han vågar uttrycka och stå för en åsikt.
Bakom Joyshot Magic står travbanans styrelseordförande Arne Jansson. Han är traventusiast sedan ungdomsåren och har bl.a. varit lärling på Erikssund hos dåvarande generationen Larsson (Henrik och Fredriks förfäder). Numera är Arne mångmiljonär efter bra affärer i datavärlden men när det gäller travhästarna står han och hustrun Claudia med båda fötterna på jorden. Joyshot Magic (som Arne och Claudia fött upp själva) är frukten av ett klassiskt nostalgitänk som går tillbaka till 70-talshästen Claudia Shot. Claudia Shot tjänade över 800.000 kr på den tiden (ofta med Calle Lindblom i sulkyn) och Arne var med på ett hörn på den tiden.
Arne satte som styrelseordförande igång med en osannolik cirkus för några år sedan och funderade på att sälja travbanan och travbanans mark. Den dag detta skett hade travets dagar i Örebro naturligtvis varit räknade. Förhoppningsvis rinner det där projektet ut i sanden av olika skäl (det verkar så) och Arne kan gå   vidare utan att tappa ansiktet.
I själva verket är Arne givetvis mån om travsporten här i Örebro och tillsammans med anställda travbanechefen Björn Andersson har han gjort ett bra arbete med Örebro-travets ekonomi de senaste åren. Skuldbördan är numera kraftigt begränsad och det kan framöver t.o.m. finnas utrymme för vissa investeringar (bl.a. i nya gäststallar).
Bakom fina Joyshot Magic i fredags gjorde Lasse Fribergs nyinköpta treåring Orne AS ett fint lopp som trea. Orne AS är en underbart vacker individ och att han inte är riktigt färdigutvecklad ännu - det stod att läsa i neon över hela hästen.
Faktum är att undertecknad inte sett en läckrare debutant än Orne AS på Örebro-travets oval sedan Super Play gästade banan för många, många år sedan - och också förlorade debuten. Ni som kan er travhistoria vet vad Super Play uträttade i ett senare skede...
Fast just i fredags var Joyshot Magic nummer ett!
Fotnot: Super Play (f.79) vann över 3 miljoner och blev så småningom pappa till Scandal Play (f.90) som vann över 12 miljoner kr.