söndag, februari 22, 2009

FOKUS PÅ AVELSHINGST


I vår starka laguppställning av fyraåringar finns Art Chopin (övre bilden med Björn Goop), som under ett litet uppehåll i höst nu blivit valack. Art har en bit kvar till sin första fyraåringsstart men känns oerhört mäktig och bra i träningen. Han gick 17,8/2140 voltstart som treåring fjol och mycket talar för att 2009 blir hans genombrottsår.
Pappa till Art Chopin är Gigant Neo (undre bilden med Stefan Melander, "Foto-Tarzan"). Han har 42 hästar i Art Chopins kull (födda 2005), som är hans debutkull. Hans avkommor gav honom en 24:e plats i 3-åringslistan 2008 och det är "sådär". De flesta hade nog förväntat sig en högre placering men det är inte direkt dåligt eftersom det är namnkunniga hingstar att tampas med (Viking Kronos toppar). Hälften av Gigant Neos avkommor kom till start som treåringar.
Art Chopin är den 11:e snabbaste av Gigant Neos 42 avkommor. De bästa hittills är hingsten Soldier Blue och stoet Gossips Queen, som tjänat omkring en kvarts miljon var hos Ove A Lindqvist respektive Timo Nurmos.
Gigant Neo (som är legendariske Super Arnies vinstrikaste son) vann själv över 20 miljoner kronor och han har många avkommor på gång som är födda 2006 och 2007, två år då han också var mycket populär i Italien.
Den här säsongen står Gigant Neo på Stuteri Håleryd i Skåne och han kostar 25.000 kr vid levande föl.
Bilder: Göran Abrahamsson respektive StallTZ.




Inga kommentarer: