fredag, juli 27, 2012

SVEN BERGGREN DÖD


74 år gammal hade Sven Berggren häromdagen kört färdigt.
Sven Berggren tillhörde Örebro-travet under många är men var egentligen värmlänning och slutade sin karriär i Sverige på Axevalla och avrundade med Italien, där han körde lopp som pensionär.
Sven hade på senare tid problem med hälsan, fick en stroke och drogs med lungcancer.
Sven Berggren var en fruktansvärt bra kusk. OSANNOLIKT bra. Han var en strålande finishkusk men det finns flera som är lika bra. I startmomentet var han dock oöverträffad. Och hans förmåga att hålla knepiga hästar i trav var fantastisk.
Så här skrev jag på den här bloggen för några år sedan när det var mycket snack om vem som verkligen var Örebros genom tiderna bästa kusk:

"Kusken på bilden ovan är långt fram på målfotot när örebromästerskapet till slut ska avgöras.
Hans namn är Sven Berggren och han har just fått Aftonbladets championtäcke 1965 eller 1966, för flest segrar under året, med sin stjärnhäst Izarra.
Prisutdelare är en lättviktig, ung sportchef vid namn Göran Abrahamsson.
Sven Berggren jobbade hos värmländska oraklet Gustav Lennartsson, den ende inom travsporten som blivit livstidsavstängd för fiffel två gånger (!). Men han övergick så småningom till Lennartssons motpol, travsportens hedersman Uno Swed på Färjestad.
Det var också på Färjestad Sven började som egen tränare i början på 60-talet men flyttade 1963 till Örebro. 20 år senare gick flyttlasset till Axevalla men då hade Sven tagit flera championat på Örebro.
Redan långt innan flytten till Örebro spreds ryktet om Svens fina körhand och när legendaren Sören Nordin på Solvalla skulle ha en lånekusk till halvfranske Kavaljer Fortuna i Westlins på Färjestad ringde han till Sven.
- Vad väger du, frågade Sören.
- 60, sa Sven. Hur så?
- Så jag vet hur Kavaljeren ska balanseras.
Hur det gick? Ja tror ni att Sven skulle misslyckats med en sådan chans känner ni inte Sven Berggren. Klart att Sven fixade lagerkransen till Nordin. Däremot erkände Sven långt senare att han ljög för Sören om sin vikt. Men det hade förstås ingen betydelse det heller.
Sven Berggren vann över 2000 lopp och övergick med tiden till att bli en av de första heltidskuskarna.
Sven Berggren var skicklig och populär. Numera är han pensionär - och har via Italien (som anställd av lillebror Leif Berggren) åter bosatt sig i Karlstad.
Sven Berggren körde många bra hästar under sin karriär (bl.a. Fridhems Ambra) men han körde i första hand många svaga och svåra hästar med briljans.
Från ett välfunnet inlägg (av Lars B. Gustafsson) på bloggen i somras:
- Sven Berggren vann med de hästar som de andra körde galopp med i första kurvan!"
Läs också i Ronden:
http://travronden.se/nyhet/sport/sven-berggren-har-gatt-ur-tiden
Läs också Travpersson:
http://www.123minsida.se/TravPersson/76503123