lördag, februari 04, 2012

TRAVGALA ELLER TVFESTIVAL

Olavi Niemi, trolig pristagare i klassen "Årets sto" på Travgalan ikväll. Olavis sjuåriga Highland Queen är ett "förvandlingsnummer" som tjänade 300.000 kr och tog fem segrar 2011 och är på väg upp till en miljon totalt. Men "Årets häst" blir förmodligen Lasse Fribergs Orne As. Foto: Göran Abrahamsson.
Ikväll är valet att gå på Örebros Travgala eller att följa Melodifestivalen på TV.
Tyvärr har det väl blivit lite så att travfolket går på galan bara om det finns något pris inom räckhåll för sig själv eller någon anhörig/bekant.
En av dem som kan förväntas bli mest prisad ikväll sa till exempel i femton år i rad:
- Aldrig att jag går på sådan skit!
Sedan några år tillbaka är han en av de första på plats vid prisborden!!!
TRAVFEST
Kanske vore det trevligare att travbanan i framtiden ordnade en jättestor travfest istället dit alla kunde gå med samma glädje oavsett hur den senaste säsongen varit på tävlingsbanan.
För vårt vidkommande har vi två starka kandidaturer.
Årets lärling: Anna Isabelle Karlsson.
Årets 4-åring: Agobra Rubin.
Det finns en jury som ska värdera prestationerna och man kan väl aldrig riktigt säkert veta hur jurymedlemmarna resonerar..
Som jag ser det är det dock 99 % chans att Anna vinner sitt pris efter sitt succéår med över en miljon inkört och massor med segrar.
Agobra Rubin är enligt min bedömning en 90 %-are. Han har tragglat i starka årgångslopp hela säsongen och slagit hästar i årgångseliten. I S:t Leger (tvåa) slog han dubbelmiljonären Canaka BF, i Telebolagets GP slog han fyrdubbla miljonären Nadir Kronor. Det var också i det loppet han noterade fina 13,8 full distans som fyra.
Mot honom står fina Freia Bear, som på höstkanten gjort en stark resa från nolloppet och uppåt. Men det borde inte räcka.
ÅRETS STO
En intressant klass är den för "Årets sto", som vi vann ifjol med Kiss Me Young.
I år är Highland Queen jättefavorit och det vore en sensation om inte Olavi Niemi på Stall Hörsta får priset i den kategorin. Olavi, som är nominerad även i kategorin "Årets B-tränare", har använt Highland Queens drygt 300.000 insprungna kronor 2012 till en stor satsning på framtiden. Han har bl.a. sju dräktiga fölston (med Clerk Magistrate) och en nyinköpt amerikansk treåring (som startat som tvååring i USA).
Läs här nedan om de nio klasser där nomineringar är gjorda. Det delas ut ytterligare priser vid galan (bl.a. "Årets komet") men utan att nomineringar gjorts i de klasserna.
De nominerade är:
2-åring
Amazone d'Inverne - Cool Style - Kaisi Southwind
3-åring
Joyshot Magic - Orne As - Unite d'Habern
4-åring
Agobra Rubin - Freia Bear - Sinova Ribb
Äldre
I Saw You - Victory Hill - Winning Love
Sto
Elvira G. - Freia Bear - Highland Queen - Unite d'Habern
A-tränare
Lars Friberg - Åke Lindblom - Johan Sedström
B-tränare
Louise Granstedt - Olavi Niemi - Håkan Pettersson - Bo V Öhman
Kusk
Carl-Erik Lindblom - Åke Lindblom - Juhani Partanen
Lärling
Anna Isabelle Karlsson - Johan A Nilsson - Linda Sedström