tisdag, februari 15, 2011

STORSATSNING VID FEL TID?

Sällan har en så "het" avelshingst stått i länet som hästen på bilden, Civil Action.
Det är Dan och Catherine Hultberg på Översta gård i Hallsberg som stallat upp den här Pine Chip-sonen.
Pine Chip har flera bra söner i svensk avel, Scarlet Knight, Enjoy Lavec och Dream Vacation är de bästa.
Men med en sensationell debutkull har Civil Action en potential som kan slå ut dessa och därmed slå sig in bland de mest legendariska avelshingstarna.
Tyvärr för Dan och Catherine saknas det lite framtidstro bland Sveriges uppfödare och det är möjligt att den här kvalitetssatsningen kommer vid fel tidpunkt.
Efter de låga priserna på fjolårets auktioner letar uppfödarna hingstar för 2011 som har låga språngavgifter.
Och Civil Action hör kanske till dem som är "lite för dyra" även om han fått sitt pris anpassat till konjunkturerna.
- Civil Action kostade 35.000 kr vid levande föl när han stod sin debutsäsong i aveln. Nu tar vi 22.000 kr och så mycket måste en häst av den här klassen få kosta annars kan vi inte få honom hit. Det är italienska ägare på hästen och även om det är kärv ekonomi i de flesta travländer i Europa är det hård konkurrens om att få en avelshingst med en sådan debutkull, berättar Dan Hultberg.
Civil Action har utseende, härstamning och meriter men elitloppstvåan har framförallt sin enastående debutkull, vilket har satt honom i en attraktiv position - det är ju trots allt som förärvare han i fortsättningen ska mätas.
Med sin debutkull ligger han på fjärde plats bland de i Sverige uppstallade avelshingstarna i den så avgörande treåringsstatistiken för 2010. Före honom är faktiskt bara Viking Kronos, Scarlet Knight och franske Kiss Francais. En mycket tung merit.
Klicka på bilden och njut av skön "design" och skicklig fotokonst.
Fotnot: I sin debutkull hade Civil Action 36 avkommor, vilket bland avelskännare betraktas som mer än tillräckligt för att göra en säker och hållbar bedömning av Civil Actions avelspotential.