onsdag, januari 26, 2011

BILLY HAUGHTON EN GIGANT

Kusken på bilden är en legendar: Billy Haughton!
Här vinner han ett stort lopp hemma i USA inför fullsatta läktare med hästen Flamboyant.
Billy var lika duktig på travare och passgångare.
Hans söner Peter och Tommy gick i hans framgångsrika fotspår. Den förre förolyckades i en bilolycka som relativt ung. Hans minne hedras av storloppet Peter Haughton Memorial, som är det största loppet för tvååringar i USA.
Själv gick Billy ur tiden efter en våldsam olycka i ett sulkylopp i USA.
När bloggförfattaren jobbade i USA 1981/1982 hade William R. Haughton, som Billy egentligen hette, mer än 400 hästar i träning.
Det framstod som helt märkvärdigt för oss svenskar.
Men i princip har samma dominanta scenario uppstått i Sverige.
Åke Svanstedt har visserligen "inte mer" än cirka 200 hästar i träning men eftersom Åke sinnrikt byter ut hästar var tredje månad, eller oftare, uppnår han i princip samma gigantiska volym.
Siffran för 2010 blev officiell i dagarna:
Under förra året tränade Åke Svanstedt 396 hästar - en helt fantastisk och gigantisk siffra.
Starkt gjort att hålla ordning på en sådan verksamhet - men kanske inte helt förvånande att han är den tränare som kör in mest pengar i Sverige.
Billy Haughton avled 63 år gammal 1986 efter en olycka i ett lopp på Yonkers Raceway. Hans son Peter Haughton avled 1980 i en bilolycka. Sonen Tommy Haughton är fortfarande verksam i USA. Det var han som tränade Peace Corps till världsrekord som unghäst i USA. Peace Corps gick sedermera till Stig H Johansson, för vilken hon vann Elitloppet.