måndag, oktober 11, 2010

SÅ SÅG DET UT NÄR BENGT "BÄCKIS" VILLE VINNA

Frågan om vem som är Örebros bästa kusk genom tiderna har tydligen fascinerat många bloggläsare. Ett av de hetaste förslagen är Bengt "Bäckis" Andersson.
- Bengt Andersson var en knivskarp kusk, en av de allra bästa på Örebro-travet genom tiderna, hävdar många kännare.
Bengt är även känd i travlitteraturen från "Glada Gnägg", en kult-bok som utgavs 1977 och nu bara finns att få tag på i privata samlingar eller antikvariat.
"Glada Gnägg" är för travfolket vad bibeln är för dem som går i kyrkan.
I "Glada Gnägg" beskrivs han som en av de fruktade "Bröderna Andersson från Skrällsätter"!
Bengt Andersson var alltså tränare i Örebro på 60-talet och är en av tre örebrotränare som vunnit ett riktigt klassiskt lopp. Bengt vann Svenskt Travkriterium med Kerrim och i de riktigt klassiska svenska loppen har det bara blivit ytterligare två örebrovinster, nämligen Gunnar Axelryd med Express Gaxe och Rune Johansson med Najo - båda i Svenskt Travderby.
Bengt Anderssons bästa häst var Max Iran.
Jag fick nyligen ett tidningsurklipp från tidigt 60-tal i min hand. Den beskrev hur publiken stormade Årjängs innerplan och attackerade måldomartornet. Anledningen? Max Iran hade förlorat som megafavorit - den gången körd av brodern Hugo Andersson...
Bengt vann över 40 lopp med Max Iran - men den här landslagsmässiga hästen förlorade 120 gånger!
När Bengt ville vinna såg han till att vinna. Som på Erik Widéns intressanta bild ovan då han vinner Septemberpokalens andra avdelning på Örebro-travet 1963. Klicka på bilden för förstoring!
Någon som vill bidra med en åsikt om "Örebros bästa kusk någonsin"? Maila i så fall på 9451karlsson@telia.com. Den som vill får vara anonym, skriv i så fall dit signatur.