söndag, oktober 31, 2010

GLADA GNÄGG

I höstmörkret: ett eller annat kapitel i "travsportens bibel", boken Glada Gnägg.
Kommer ni över den här boken på något antikvariat: lyd ett gott råd och köp!
Här handlar det om berättelser och anekdoter från travsportens glada dagar.
Boken utkom 1977.
De allra bästa historierna är skrivna av göteborgaren Bo "Bix" Ahlqvist, son till legendariske utgivaren av Rekord-magasinet och boxningspromotorn (Ingo) m.m. Edvin Ahlqvist.
Någon som hört talas om Galne Sven, Nisse von Deghen, Sigvard Bruttefjord och Sune Forsbo ? Det är här dom och deras kompisar som Monokeln och Never Never finns...uppradade i kapitel efter kapitel. Berra och Robban Andersson är två av huvudfigurerna - bröderna som hade en märkvärdig likhet med polarna Håkan Wallner och Berndt Lindstedt. De flesta av de här figurerna lär finnas i verkligheten. Något är säkert skarvat men det mesta har hänt!
Rekommenderas! Fem stjärnor!

onsdag, oktober 27, 2010

RUBIN FIN FYRA I BREEDERS


Det känns som att vi har prickat in en fin höstform för treåriga Agobra Rubin.
I de prestigefyllda semifinalerna av Breeders Crown på Solvalla på onsdagen slog han tillsammans med AIK (bilden) på lite seg bana till med en rekordsänkning till 15,0/2140 och det gav honom en hedrande fjärdeplats (värd 14.000 kr).
Tre gick till final och det var förstås lite snöpligt, men att räkna in Rubin som nr 13,14,15 eller 16 i kullen efter de tolv som tar sig till final känns inte så dumt.
Och säsongen är inte slut.
Eftersom Agobra Rubin haft en planerad konstpaus från tävling i några månader finns det anledning att hoppas på en formtopp som räcker en bra bit i höst och vinter.

NÄR SVEN BERGGREN LURADE SÖREN

Det har varit lite stilla på "Bästa-kusken-genom-tiderna-fronten" ett tag - möjligen ska det tolkas som att det snart är dags att sammanfatta i någon slags topplista.
Alla förslag som nämnts sedan i somras har kommit med i uppställningen nedan - så att det finns en minnesbank att fundera omkring. Men det kan fortfarande finnas någon som hör hemma - låt oss säga - på Tiobästa-listan men ännu inte diskuterats och det är fortfarande öppet på mailen 9451karlsson@telia.com att komma med förslag, rankinglistor och eventuellt tänkvärda kommentarer.
Här är de som nämnts:
Gunnar Axelryd, Bengt Andersson
Sven Berggren
Lars Erixon
Börje Flodström
Per-Olof Gustafsson, Nils Göthe
Bengt Holm
Rune Johansson, Stig Johansson
Kåre Knutsen, Benny Karlsson, Mats Karlsson, Lars-Erik Karlsson
Sören Landin, Åke Lindblom, Knut Lindblom, Ove A Lindqvist, Carl-Erik Lindblom, Yngve Larsson, Olle Lindblom
Göran Modig, Lars-Åke Markne
Bengt Nilsson, Karl-Erik Nilsson
Owe Persson, Stefan Persson, Göran Pettersson
Bengt Rosenlund
Kjell Svensson, Tomy Spång, Per Sundberg, Carl Sjögren, Roland Särnholm
Dan Wegebrand.
Kusken på bilden ovan är långt fram på målfotot när örebromästerskapet till slut ska avgöras.
Hans namn är Sven Berggren och han har just fått Aftonbladets championtäcke 1965 eller 1966, för flest segrar under året, med sin stjärnhäst Izarra.
Prisutdelare är en lättviktig, ung sportchef vid namn Göran Abrahamsson.
Sven Berggren jobbade hos värmländska oraklet Gustav Lennartsson, den ende inom travsporten som blivit livstidsavstängd för fiffel två gånger (!). Men han övergick så småningom till Lennartssons motpol, travsportens hedersman Uno Swed på Färjestad.
Det var också på Färjestad Sven började som egen tränare i början på 60-talet men flyttade 1963 till Örebro. 20 år senare gick flyttlasset till Axevalla men då hade Sven tagit flera championat på Örebro.
Redan långt innan flytten till Örebro spreds ryktet om Svens fina körhand och när legendaren Sören Nordin på Solvalla skulle ha en lånekusk till halvfranske Kavaljer Fortuna i Westlins på Färjestad ringde han till Sven.
- Vad väger du, frågade Sören.
- 60, sa Sven. Hur så?
- Så jag vet hur Kavaljeren ska balanseras.
Hur det gick? Ja tror ni att Sven skulle misslyckats med en sådan chans känner ni inte Sven Berggren. Klart att Sven fixade lagerkransen till Nordin. Däremot erkände Sven långt senare att han ljög för Sören om sin vikt. Men det hade förstås ingen betydelse det heller.
Sven Berggren vann över 2000 lopp och övergick med tiden till att bli en av de första heltidskuskarna.
Sven Berggren var skicklig och populär. Numera är han pensionär - och har via Italien (som anställd av lillebror Leif Berggren) åter bosatt sig i Karlstad.
Sven Berggren körde många bra hästar under sin karriär (bl.a. Fridhems Ambra) men han körde i första hand många svaga och svåra hästar med briljans.
Från ett välfunnet inlägg (av Lars B. Gustafsson) på bloggen i somras:
- Sven Berggren vann med de hästar som de andra körde galopp med i första kurvan!
Fotnot: Izarra ägdes av Stall Högfors och var född 1960. Han vann 38 lopp. Izarra fick 24 avkommor. Den bästa var Rollizar men ingen tjänade över 100.000 kr.

-

tisdag, oktober 26, 2010

DÅLIG BANA STOPPADE INTE GINKAS


Ginkas Fria Flamma-CEL. Foto: Göran Abrahamsson.
 Det var en besvärligt tung bana på Örebro-travet idag och många hästar sprang sig trötta i lervällingen.
Ett av undantagen var Ginkas Fria Flamma, som tillsammans med Calle Lindblom svepte fältet på bortre långsidan och sedan vann med många längder.
Det var stallets 33:e seger för året.

TVÅ BREEDERS CROWN-KANDIDATER

Vi startar två hästar i semifinalerna i Breeders Crown på Solvalla i morgon.
Det finns fyra klasser i Breeders Crown: treåriga ston, treåriga hingstar/valacker, fyraåriga ston samt fyraåriga hingstar/valacker.
På onsdag körs fyra försök i varje kategori, det blir alltså 16 lopp på Solvalla på onsdag!
Agobra Rubin/AIK är med bland de treåriga hingstarna/valackerna och Saint Ann/CEL är med bland de fyraåriga stona.
Agobra Rubin/AIK.
100.000 kr är förstapriset i varje semifinal och de tre främsta går vidare till finalen på Eskilstuna där vinnarna i varje klass får 700.000 kr.

söndag, oktober 24, 2010

VIRRVARR PÅ 50.000-KRONORSNIVÅ

Stall Hans Karlssons fina treåring Agobra Rubin leder "Bonustävlingen" på Örebro-travet men igår dök det upp en alternativ lista över ställningen i serien och då har ledningen krympt.  Man undrar vad som händer härnäst i Cirkus Svantessons manege? Foto: Göran Abrahamsson.
De flesta av tränarna på Örebro-travet har var för sig sponsrat en tävling som döpts till 3-årsbonusen och som ger den treåring som springer in mest pengar under 2010 en bonus på 50.000 kr. Hästägarföreningen på Örebro-travet har skjutit till pengar och insatsen från Örebro-travets centrala ledning består i att kontorets tjänstemän ska sköta tävlingen och uppdatera resultaten på travbanans hemsida.
Hästarna som deltar ska vara ägda av personer som är medlem i Hästägarföreningen och hästarna ska vara tränade av de sponsrande tränarna (eller av B-tränare, d.v.s. amatörtränare i regionen).
Det är sportchefen Claes Broberg som sköter travbanans hemsida och han redovisar ställningen i bonustävlingen så här:
"Aktuell ställning i 3-års tävlingen 2010 (Uppdaterat per 2010-10-20)
1 Agobra Rubin 117 500
2 Kung Keno 71 300
3 Helium 67 200
4 Revenique 66 700
5 Clambake 57 500
6 Passionate Lady 40 200
7 Another Saint 31 000
8 Woodland's Goofy 30 300
9 Turquoise Flower 24 200
10 Lysander 17 000
11 Mack von Arnie 15 000
11 La Carra 15 000."
Men nu publicerar Hästägarföreningen plötsligt en alternativ lista på sin egen hemsida och den ser ut så här:
"Ställning bland 3-åringarna 24 oktober
1. AGOBRA RUBIN 117,500
2. LADY LEE 80.100
3. KUNG KENO 71.300
4. HELIUM 67,200
5. REVENIQUE 66,700
6. CLAMBAKE 57.500
7. PASSIONATE LADY 40,200
8. ANOTHER SAINT 31,000
9. WOODLAND'S GOOFY 30,300
10. TURQUOISE FLOWER 24.200
11. LYSANDER 17,000
12. MACK VON ARNIE 15,000
13. LA CARRA 15,000"
Som synes har det dykt upp en häst i strid med Claes Brobergs officiella handläggning av listan. Det är ju knappast acceptabelt. Kan den här tävlingen kanske fortfarande avgöras av regeltolkningar veckan innan nyår...det känns inte bra.
Undrar om det inte är dags att Svantesson i Hästägarföreningen börjar förstå att det inte går att ha lekstuga när det är så här stora penningsummor på spel.
Mitt förslag: lämna över alla handlingar till ST(C) och låt sedan Claes Broberg på kontoret eller annan pålitlig officiell person sköta allt sakligt kring bonustävlingen. Tanken är ju att den här tävlingen ska bli treårig och då kan inte sådana här stolligheter få fortgå.
Fotnot: Här reglerna (som de står på Örebro-travets hemsida):
50.000 kr extra till Örebro/Lindes bäste treåring 2010!
Ägaren till den treåring som tjänar mest pengar under 2010 erhåller en extra premie på 50.000 kr. En satsning i samarbete med Örebro Läns Hästägareförening och A-tränarna vid Örebro och Lindesberg.
Förutsättning är att hästen är i A eller B-träning vid Örebro eller Linde under 10 månader 2010 och att ägare eller delägare är registrerad medlem i Hästägareföreningen per 31 mars 2010.
Vunna prispengar då hästen är i träning vid Örebro/Lindesberg räknas (minst tio månader under 2010 eller om häst avlider innan 10 månader uppnåtts)
Häst kan pga skada och konvalescens lämna aktuell träning, skada skall då styrkas av veterinär.
Har två hästar vunnit exakt lika stora penningbelopp under vinner den häst som har flest segrar, därefter andrapris o.s.v.
Hästar i träning hos följande professionella tränare är berättigade:
Benny Danielsson, Lars Erixon, Per Fromell, Kent P Gustavsson, Anders Göstasson, Mikael P. Johansson, Hans Karlsson, Mats Karlsson, Åke Lindblom, Kenneth L.T. Nilsson, Thomas L. Nilsson, Juhani Partanen, Rauno Pöllänen, Johan Sedström och Fredrik Söderberg.
Även häst i B-träning får deltaga i tävlingen.
Satsningen kommer att göras under tre år.

TVÅÅRING PÅ LYCKAD BILD


Scarlett Queen-HK. Klicka om ni vill göra bilden större.
 En av våra fina tvååringar sträcker ut i ett banjobb. Det är Gigant Neo-dottern Scarlett Queen på en riktigt lyckad bild av Petter Karlsson.
Vi har inte pushat tvååringarna till start i år som vi gjorde med några av dem förra säsongen. Istället har vi malt på i standardfarter vecka efter vecka. Men flera är på gång att släppa till av sig själv och det är nog några som kommer att kvala in för tävling under senhösten.
Det här kan bli ett lyckat upplägg inför nästa säsong. Vi får se.

onsdag, oktober 20, 2010

JÄTTEFIN ETTÅRING EFTER COUCH DOCTOR

Vi har fått in en jättefin ettåring efter Couch Doctor.
Här poserar han, Högstena Börje, tillsammans med ägarinnan Sofie Arvidsson.
Mamma till Börje är Laser Almahurst-dottern Alma W.
Couch Doctor är en mycket intressant hingst med sina första 21 avkommor framme nu - ett år gamla.
Couch Doctor (som står på Bo gård i Fjugesta) är en son till Armbro Goal och kan mycket väl vara en plusvariant.
Fotograf: Anna Isabelle Karlsson.

tisdag, oktober 19, 2010

STALLETS NYA KELGRIS

Frank är stallets nya kelgris. Han bär runt med våra saker, men vad gör det?
Fotograf: Petter Karlsson.

SVENSK TRAVSPORT DRAS FELAKTIGT I SMUTSEN


Foto: Hani Stolen (Jörgen Auer). Bilden lånad från Auers blogg.
På bilden ovan är det Mantorps måldomare Kirk Pettersson, 49 år, som klipper en kund på Seves frisersalong i Mantorp.
På måndagskvällen klippte Kirk till med en sex månaders avstängning som straff för drivning till Axevalla-tränaren Ulrik Pedersen, som vann tvååringsloppet med Widowmaker.
Nog har man varit med om mycket konstigt från travfunktionärer under snart 50 aktiva år, men det här domslutet tar nog priset.
Två frågor: vågar man vistas i närheten av Kirk Pettersson? Kan  ST(C) avsätta en måldomare?
Ni som har ATG-live: gå in och bilda er en egen uppfattning om domslutet (lopp 1 på Mantorp igår eller sök på Widowmaker).
Alltså...sex månader.
Klart att Ulrik Pedersen kommer att få ett annat och mycket lägre straff när han överklagar de här stolligheterna...men låt den handläggningen gå snabbt så att den här förseelsen placeras in där den hör hemma.
Klicka på bilden för större bild.

söndag, oktober 17, 2010

WICKMAN ETT FYND

Det var en ny röst i vinnarcirkeln på Örebro-travet i fredags.
Unge Christoffer Wickman (ovan på en privat semesterbild, okänd fotograf) fick chansen och det var sannerligen mycket lyckat.
Skönt med en ny röst och en intervjuare som inte låter så´gnällig på rösten och är så inställsam mot intervjuobjekten. Dessutom var Christoffer påläst, vilket man inte är bortskämd med.
Ytterligare en bra sak med Wickmans intervjuregi var att han inte satte en ära i att dra ut på sin stund i rampljuset mellan varje lopp utan gjorde sitt jobb utan att stoppa upp tävlingarna.
Vore trevligt om Wickman gjordes till ordinarie intervjuare framöver. Det var bra i fredags och blir naturligtvis ännu bättre när Wickman får lite rutin.
Vore inte helt fel om Örebro-travets image genomgick en viss föryngring för att tilltala nya grupper för travet ska ju ändå inte avvecklas en bit in på 2010-talet.
Med en ny fräsch intervjuare vore det också värt att lägga några teknik-kronor för att förbättra ljud och bild på travbanan.

onsdag, oktober 13, 2010

FELIX I DAMLOPP

AIK. Foto: PEKA.

Anna Isabelle Karlsson ska till Färjestad på måndag. Där är hon uttagen att köra deras traditionella damlopp, "Sola i Kallsta".
Då är det återigen dags att hylla den glada värdshusflickan Eva Lisa Holtz (1739-1828) – mer känd som ”Sola i Kallsta”. Loppet kördes för sjunde året ifjol och segrare i 2009 års ”Sola i Kallsta” blev Christel Berntsson från Mantorp.

Tidigare vinnare: 2003- Petra Edqvist. 2004- Katarina Aurell, 2005- Katarina Aurell, 2006- Mimmi Elfstrand, 2007- Katarina Aurell, 2008- Sarah Swahn och 2009- Christel Berntsson.
AIK ska köra Felix Use, som vanligt lottad till dåligt spår (11). Men det kan gå vägen ändå eftersom Felix är i absolut toppform och går bra bakifrån. Förstapriset är mäktiga 50.000 kr.

tisdag, oktober 12, 2010

SPURTSTARKT STAYERSTO

Foto: Göran Abrahamsson.
Stallets senaste nyförvärv Singing Tua (bilden) har fått en fin nytändning i vår regi.
Nu har hon varit fyra, trea och tvåa för oss - och väntar på första segern...!
Igår provade vi henne på 2640 på Färjestad och det föll bra ut och efter att ha suttit fast lite för länge spurtade hon riktigt bra för AIK.
Ett sto som spurtar bra på lång distans - låter som att det ska kunna bli nyttigt framöver.
Singing Tua är en dotter till Good as Gold, den gamle svenske derbyvinnaren. Kul när svenskfödda hingstar visar att de duger bra i aveln - ibland känns det som att vi går över ån efter vatten med alla importerade amerikanska hingstar (som inte alltid håller måttet).
Det är ju den massiva importen av amerikanska hingstar under många år som lagt grunden till den svenska travhästens höga kvalité - och nu går det säkert bra att använda de bästa hingstarna från den svenska aveln för avel i Sverige framöver.

måndag, oktober 11, 2010

SÅ SÅG DET UT NÄR BENGT "BÄCKIS" VILLE VINNA

Frågan om vem som är Örebros bästa kusk genom tiderna har tydligen fascinerat många bloggläsare. Ett av de hetaste förslagen är Bengt "Bäckis" Andersson.
- Bengt Andersson var en knivskarp kusk, en av de allra bästa på Örebro-travet genom tiderna, hävdar många kännare.
Bengt är även känd i travlitteraturen från "Glada Gnägg", en kult-bok som utgavs 1977 och nu bara finns att få tag på i privata samlingar eller antikvariat.
"Glada Gnägg" är för travfolket vad bibeln är för dem som går i kyrkan.
I "Glada Gnägg" beskrivs han som en av de fruktade "Bröderna Andersson från Skrällsätter"!
Bengt Andersson var alltså tränare i Örebro på 60-talet och är en av tre örebrotränare som vunnit ett riktigt klassiskt lopp. Bengt vann Svenskt Travkriterium med Kerrim och i de riktigt klassiska svenska loppen har det bara blivit ytterligare två örebrovinster, nämligen Gunnar Axelryd med Express Gaxe och Rune Johansson med Najo - båda i Svenskt Travderby.
Bengt Anderssons bästa häst var Max Iran.
Jag fick nyligen ett tidningsurklipp från tidigt 60-tal i min hand. Den beskrev hur publiken stormade Årjängs innerplan och attackerade måldomartornet. Anledningen? Max Iran hade förlorat som megafavorit - den gången körd av brodern Hugo Andersson...
Bengt vann över 40 lopp med Max Iran - men den här landslagsmässiga hästen förlorade 120 gånger!
När Bengt ville vinna såg han till att vinna. Som på Erik Widéns intressanta bild ovan då han vinner Septemberpokalens andra avdelning på Örebro-travet 1963. Klicka på bilden för förstoring!
Någon som vill bidra med en åsikt om "Örebros bästa kusk någonsin"? Maila i så fall på 9451karlsson@telia.com. Den som vill får vara anonym, skriv i så fall dit signatur.

FLEST PREMIELOPP 2010

Form med AIK blev premiehäst nr 13. Foto: Göran Abrahamsson.
Rite on Line-sonen FORM blev stallets trettonde häst att klara premielopp 2010 och därmed gick vi upp i delad "ledning" med Calle Lindblom, som hittills i år varit värst bland örebrotränarna i fråga om antalet godkända premielopp.
Form är en son till Fields of Gold, den utmärkt stammade Smasher-dottern, som i år för övrigt är dräktig med ingen mindre än Super Arnie.
Super Arnie har vunnit allsvenska hingstligan flera år i rad (avkommor som tjänat mest) men i år blir han bara tvåa - slagen av (Maharadja-pappan) Viking Kronos.
Dessvärre har Viking Kronos stora problem att få stona dräktiga och han kommer i fortsättningen bara att betäcka ett litet antal ston tillhöriga ägarkretsen varje år.
Bland Viking Kronos söner, som nu söker sig ut i aveln, finns bl.a. Going Kronos och Order by Fax och lokalt Viking SS från Karlskoga. Den senare betäckte två ston under 2010.

fredag, oktober 08, 2010

PETTERS ANDRA SEGER



  Petter Karlsson tog sin andra seger och förbättrade sin segerprocent på Åmål idag. En "objektiv" pappa och bloggförfattare tycker faktiskt att det var en riktigt snygg styrning bakom lite ovillige Rite On Line-sonen Poppout (längst till vänster ovan på segerbilden från Lennart Kihlmans trevliga blogg). Klicka på bilden om ni vill se hela fältet.
Det ser ut som om 19-årige Petter, liksom storasyster Anna Isabelle, har en skaplig fallenhet för travkuskandet - men så var också deras mamma Barbro Karlsson en riktigt vass löpkusk när det begav sig (innan Anna föddes).
Tre segrar blev det med hästen Anna Toss. Någon häst som hette Petter körde hon dock aldrig.
Man måste faktiskt ha lite fantasi också när man döper sina barn...

torsdag, oktober 07, 2010

EVERT ADAMSSON OM "BÄSTA KUSKEN"


Evert Adamsson, mångårig ordförande i travjournalisternas förbund, delar ut pris till Johannes Frömming.
En av de verkligt stora profilerna på Örebro-travet är journalisten Evert Adamsson.
Som 84-åring är han numera bosatt i Laholm och kom ifjol (som 83-åring!) ut med romanen ”Musfällan”.
Evert var en duktig travkusk.
När bloggförfattaren körde sitt första lopp som 18-åring 1973 med hästen Go Go Girl (i ett s.k. journalistlopp på Årjäng) och blev hedersam tvåa var det Evert Adamsson med Riviera som vann loppet.
Det glädjer Evert mycket att än idag påpeka det!
Men det var ändå inte som kusk som Evert profilerade sig i första hand.
TIPPARE OCH SPELARE
Evert Adamsson var travredaktör på Nerikes Allehanda när det begav sig och en riktig vass travtippare. Han kombinerade det med att vara storspelare på V5 och satte själv mer än en ensam V5:a på Örebro-travet och kanske även på någon av de andra mellansvenska travbanorna.
Större kännare än Evert vad gäller de första decennierna på Örebro-travet finns inte och han har säkert följt med på sin gamla hemmabana även efter flytten härifrån på 70-talet, även om han själv tonar ner nivån på kunskaperna om nyare tider.
Efter lite tjat levererar Adamsson i alla fall sin topptrio vad avser ”Bästa kuskarna genom tiderna” på Örebro-travet.
TOPPTRION
1. Carl-Erik Lindblom
2. Sven Berggren
3. Rune Johansson.
Dessutom säger Evert så här:
”Namn som Per-Olof Gustafsson, Bengt Nilsson och
tvillingarna Knut och Olle Lindblom måste väl vara med på Topp 10? Sen trodde vi väl alla i början på 60-talet att Pelle Sundberg skulle bli den stjärna som lillebror Hans-Owe blev?”
STALL KLÖVER
Evert Adamsson var också hästägare och uppfödare. Som hästägare hade han den enkla men geniala pseudonymen ”Stall Klöver”. Undertecknad fick en gång äran att spurtvinna med Stall Klövers fina sto Fågelsång. Också det ett genialiskt namn, särskilt som Evert byggt sig en villa på Hjalmar Bergmans legendariska födelseplats, ”Fågelsångs-tomten” i exklusiva Hagalundsbacken i Örebro (efter ett lyckat inslag på toton?).
Annars var nog Vera Fibber (som Per Sundberg debutvann med) den häst som låg Evert varmast om hjärtat. Den bästa uppfödningen var med all säkerhet Bums Stuart, som blev segermaskin för Olle Lindqvist på Solvalla och internationell storloppsvinnare.
BÄCKIS
Klart att Evert Adamsson också har en historia om Bengt ”Bäckeforsarn” Andersson, som blivit den stora bloggsnackisen på tal om ”Bästa kusken”. Så här skriver Evert Adamsson om "Bäckis" som helt klart var en man som tog stor plats i den tidens lokala travsport:
”Hans! Såg att du efterlyste minnen av Bengt Andersson. Jag har ett par: Relationen mellan oss var nog en smula frostig, eftersom jag troligtvis hade haft någon syrlig kommentar till en konstig styrning då och då.
Allt förändrades en kväll på gamla Strömpis (hur jag nu kunde hamna där). Vi båda och ytterligare en framgångrik tränare (inga namn efter kl 11) träffades vid rouletten av alla ställen. Eftersom jag avskyr den formen av spel brydde jag mig inte om att en lokal hästägare (inga namn osv) konsekvent snodde mina
vinstmarker. Men Bengt märkte det och blev upprörd. Jag lyckades avstyra att killen hamnade i Svartån. Som kompensation erbjöd Bengt mig att köra Brigitte i ett presslopp på Sundbyholm. Det skulle inte förvåna mig om hon fortfarande skenar runt banan - det var det värsta jag varit med om. Men av ansiktsuttrycket att döma det roligaste Bengt varit med om. Han hade garanterat inte lirat.
Senare "bjöd" han mig på en vinnare - som inte vann.
Han körde Solex som megafavorit, och jag frågade vad han trodde om loppet.
"Det är väl ingen idé" sa han. "Vem tror du vinner om inte Solex gör det?"
Jag kunde tänka mig en konkurrent som jag inte minns namnet på. "Är det inte lika bra du spelar den då?" Jag gjorde så, och Bengt körde inte en meter förrän min 17-oddsare hoppade i sista kurvan. Då vann Solex till inget odds alls och Bäckis log glatt mot pressläktaren på hemvägen.
Sen kan jag dementera att Bäckis alltid vann när det var dags. En gång på Fornaboda satt han som en äggsjuk höna i sulkyn bakom Askepot. När det närmade sig start frågade han mig oroligt om jag sett (inga namn nu heller) och sen sa han: "Kan du spela Askepot åt mig?" Det kunde jag väl om det inte var för mycket. "Jag har 800 i bakfickan, ta dom." Eftersom jag hade min övervakare med mig lovade jag att fixa så liret kom in. Det gjorde däremot inte Askepot. När det var dags för utbetalning stod hon kvar och studsade i volten. Då hörde jag från publikplats: "Förbannade Bäckis, inte idag heller!"
Så gick det till förr. Hur gör ni idag?”



onsdag, oktober 06, 2010

TEGEL KOLLAR SAINT ANN INFÖR MÖTET MED VIOLA SILAS

Saint Ann och Barbro Karlsson.


Veterinär Raymond Tegel kollar upp Saint Ann.
 Saint Ann är stallets bästa fyraåring och Örebro-travets bästa fyraårssto.
På måndag gör hon årets tuffaste satsning när hon utmanar Viola Silas i ett Breeders Crown-försök på Mantorp.
Saint Ann möter förutom Viola ytterligare tio mycket starka fyraåriga ston. Känns som det är rena Breeders-finalen direkt.
Saint Ann, som den här gången körs av Calle Lindblom, var strålande som tvåa efter vass spurt för Per Fromell på Axevalla senast. Hon gick sista varvet efter 1.12,8 och Travronden skrev i sitt referat: "LIRA NÄSTA GÅNG".
Undrar om redaktören visste vilket lopp hon skulle starta i?
Det är Petter Karlsson som tagit bilderna ovan.
Saint Ann genomgår sedvanlig undersökning av vår veterinär Raymond Tegel, som gör ett s.k. böjprov för att ingen dold hälta ska gäcka oss.
Inför det hårda Breeders-loppet är allt OK meddelar Tegel.

tisdag, oktober 05, 2010

ANNA DEL MAR ÖVER HUNDRA

Anna del Mar på Boda i somras med AIK. Foto: Göran A,
Fyraåriga Anna del Mar (e. Spotlite Lobell och vår E3-finalist Egyptian Super Sun) vann sin fjärde seger i karriären på Färjestad igår och gick därmed över 100.000 kr insprunget.
Det var Calle Lindblom som körde och voltstartstiden 16,7/2180 skäms inte för sig - särskilt som det var en del trafikproblem att forcera på vägen.
Med den segern håller vi jagande Åke Lindblom ifrån oss i stall-ligan, 31-28 till oss just nu och 1,7 miljoner för oss och 1,4 för Åke.

söndag, oktober 03, 2010

TVÅ PÅ VIFT I NORRLAND

Så här såg det ut när Saint Cloud vann Hästägarpokalen på Örebro nyligen med Calle Lindblom i sulkyn. På Mantorp gången efter gjorde Cloud ett bra lopp i skymundan efter att ha kommit snett på det från start. Fjärdeplatsen då visade att han har fortsatt bra form.
På lördag behövs all form han kan få. Då provar vi V75 på Hagmyren. Calle sitter som vanligt i sulkyn och förhoppningsvis får han slagläge från bra spår. Distansen är hans bästa, 1640 meter.
Med till Hagmyren för start i ett av ramloppen åker Felix Use. Också han går ut över sin bästa distans, d.v.s. sprinter, och trots otur i spårlottningen (elva) kan han med sin fina spurt ta sig in i segerdiskussionen bara inte täthästarna får för sig att pulla upp och köra taktiskt. AIK kör Felix och vill ha full fart därframme.