torsdag, april 22, 2010

KÖLISTA PÅ ÖREBROS STALLBACKE

Bildtext: Gott om härliga hagar på Örebro-travets stallbacke. I bakgrunden ATG:s välutrustade klinik. Foto: Hans Karlsson.



Många tränare har en längre tid stått på kö för att få stall på Örebro-travets populära stallbacke.
Inget att undra på när hästarna år efter år visar att de trivs med anläggningen. Här finns nästan obegränsat med hagar och skötseln av de fina träningsbanorna är av högsta klass.
Klart att de goda framgångar som visats upp av de träningsstall som är baserade inne på banan också drar intresse till sig.
Förmodligen är träningsanläggningen just nu något av ett nollsummespel för Travsällskapet som äger stallarna och banorna och hyr ut till oss tränare. Inget fel i det eftersom hästarna på banan ofta startar och drar in spelprovision till banans ekonomi.
Nu finns dock chansen att det till och med kan bli en bra affär med träningsanläggningen. Eftersom det redan är en känd kö av tränare som vill ha stall på banan går det alltså att utöka det ekonomiska underlaget högst väsentligt.
Just nu tränas cirka 100 hästar på banan. Med lämplig utbyggnad och kompletteringar kan den siffran fördubblas. Så stort KAN intresset för stallplats på banan faktiskt vara.
En härlig uppgift för ledningen på Örebro-travet att försöka få ekonomisk vinning av något som dessutom är bra för expansionen av travsporten i länet.
DÅRAKTIGT
En period var travets ledning inne på lägga ner träningsanläggningen vid Marieberg och bygga upp den på annan ort, fristående från tävlingsanläggningen. Ett sådant förfarande är inte bara vanskligt utan direkt dåraktigt ekonomiskt.
Nu tycks dock satsningen på den befintliga stallbacken vara på gång med bland annat renovering av stallutrymmena. Bland annat har man uttalat en första satsning på duschspiltorna men även andra förbättringar ligger i pipeline.
Den nuvarande hyresnivån är ganska fördelaktig för oss kunder och med vissa ytterligare förbättringar i standarden kan även högre stallhyror bli aktuella och bli en positiv faktor för travsällskapets affärer.
Travbanans ledning har så smått sökt samarbetspartners runt sin anläggning. Men i brist på verklighetsförankrade möjligheter att kombinera fotboll och hockey med travsport gäller det naturligtvis att istället vårda de kombinationer som är naturliga.
Tävlings- och träningsanläggning på samma plats är ett klassiskt sådant exempel. Nu kan det bli en succé för travbanans ekonomi.
Kommentera gärna på 9451karlsson@telia.com!