tisdag, februari 02, 2010

BERT SLÄPPTE ALDRIG


Bert Nordmark var en av mina idoler när jag växte upp. Bert var amatör och blev proffstränare och hade fina framgångar under många år.
På den tiden jag var med och drev Travamatörklubben på Örebro och Travklubben i Nora hade vi ofta Bert Nordmark som gäst.
Han hade snappat upp allt som var värt att veta under ett långt liv med travhästarna och han kunde konsten att servera det i trevlig och lättsam förpackning.
Av alla träffar - och det var otaliga - vi ordnade i travklubbarna under 70-talet var Bert Nordmarks gästspel de största succéerna.
Bert slog igenom med Rapid Boy, som han vann över 100 lopp med. Dessförinnan hade han bl.a. Salut och efter Rapid Boy hade han en sådan som Mr Ego (på bilderna ovan från Kanal 75).
Bert hade ett stall med fem-sex hästar i Grängesberg. Anmälde överallt och strök sedan tills han fick framspår och kunde ta ledningen. På den tiden fick man se anmälningslistorna och sedan avgöra om man ville vara med eller ej. Det var före "mörkeranmälan" infördes och Bert turnerade friskt till alla banor - bara han hade läge för spets.
Bert släppte aldrig ledningen om han fått den. Det visste konkurrenterna och han fick ofta vara ifred därframme i lågt tempo. Så vann Bert Nordmark hundratals lopp.
Nu är Bert 75 år och tränar inga hästar längre men är fortfarande en friskus. Nyligen försökte han fånga en inbrottstjuv som tagit sig in i hans lägenhet. Bert hoppade upp på tjuvens rygg och släppte inte då heller men blev avkastad och skadade sig. Det bekymrade inte Bert som försökte få ambulanspersonalen att hjälpa till att fånga tjuven.
Bert Nordmark - en av de stora profilerna!