lördag, augusti 29, 2009

GUBBEN GOOP I ÖREBROS VETERANSERIE?

Kul att det börjar komma fram lite fler unga kuskar i loppen, inte minst på Örebro-travet - alldeles nyligen har unga Johan Nilsson och Micael Lindblom vunnit sina första lopp. Tävlingsprogrammet bör ges utrymme för en hel del lopp i den nya kategorin så att fler kuskar får chansen att slå igenom.
Sådant sköts med propositionsskrivning. I Örebro är det Claes Broberg, nye sportchefen, som ansvarar för detta men naturligtvis påverkas alla av centrala påbud från STC i Stockholm.
Om man läst mellan raderna har STC:s nye chef Per Wetterholm (och många andra travanalytiker) inställningen att det blivit lite väl mycket catch-drivers i loppen och att då satsa på ungdomslopp hjälper förstås till att tränga ut CD-arnas dominans.
Och vanliga tävlingsdagar går det säkert att påverka denna enahanda CD-verklighet då och då inte bara med ungdomslopp utan även med lopp för andra kategorier, exempelvis tränarlopp, amatörlopp, lärlingslopp, hästägarlopp. Att köra utslagningslopp med två eller tre försökavdelningar inför finalen och bara tillåta kuskarna att köra i ett av försöken är också ett bra verktyg för att få lite variation på kusksidan (så körs redan i Einar Johanssons minne på Romme).
Och det finns också plats för en veteranserie på banorna. Passa på nu Örebro-travet att starta en sådan serie, som sedan kan sträckas ut till andra banor. Det finns så många bra och kända kuskar omkring pensionsåldern och även publiken är i rätt ålder för detta. Sträck ut körtillståndet i dessa lopp till 75 år (gärna mot täta läkarintyg) och låt dessa kända kuskar fortsätta att medverka till en varierad tävlingsdag.
Jag tror på fullt allvar att det här skulle kunna bli en liten snackis.
Dessutom passar det bra när vi på Örebro själva har en av de bästa kuskarna i den här kategorin, nämligen Kjell Svensson. Varsågod och spekulera i vilka kändisar som kan dyka upp i en sådan här serie: Berndt Lindstedt, Sven Berggren ? Kvalitétsnivån ? Inga problem. Klart att någon av de här pantrarna till exempel skulle kunna sätta världsrekord med rätt häst. Möjligt i någon annan sport ? Knappast.
Nästa söndag tar Olle Goop på sig ansvaret att köra en av derbyfavoriterna Spring Erom på Jägersro. Olle är 66 år och skulle naturligtvis bli en attraktion i veteranserien. Och vem tror inte att det kliat i fingrarna på Stig H när han "bara" selat ut åt Adielsson de senaste åren?
Olle Goop i derbyt är en medial superhändelse och till hans ära här nedan denna berömda dikt (i valda delar).
Veteranen
Fänrik Ståls sägner / (1848-1860)
Author: Johan Ludvig Runeberg
Han reste sig ansenlig I stugans skymda vrå, Väl var han böjd av åren, Men syntes hög ändå; Förändrad var han mycket I detta ögonblick, En ädel krigarhållning Låg i hans hela skick.
Nu reste han sig plötsligt, Liksom ur slummern väckt, Begynte kasta av sig Sin slitna vardagsdräkt, Tog på sin högtidsklädnad, Bespard sen många år, Och strök åt båda sidor Sitt silvervita hår.
Så stod soldaten färdig Att ut ur stugan gå, Helt vördnadsvärd att skåda I dräkten, gul och blå, Med mässingsskodda hatten Högt över hjässans rand, Och dödens lugn i minen, Och vandringsstav i hand.
Han ville höra klangen Av svärden än en gång, Den välbekanta tonen Av fältkanonens sång, För minnet återkalla Sin ungdoms kraft och mod Och se det nya släktet, Hur det höll ut i blod.
Stor tack vill han er säga För denna sköna dag, Ty aldrig har han skådat Ett härligare slag. Gud vare pris och ära, Vårt folk vet segra än, Än lever fädrens anda, Ännu har landet män."

Inga kommentarer: