lördag, augusti 15, 2009

TOKFRANSKT BAKOM NYA SUPERHÄSTEN

Viola Silas (bilden, från Kanal 75), som vann E3 Sto på Färjestad igår för Fredrik Persson, ser ut att vara nya superhästen i Sverige. Vilket lopp hon gjorde fram till nionde raka segern!
Härstamningsmässigt är det mycket amerikanskt. Pappa Lindy Lane är en av otaliga Valley Victory-hingstar. Morfar Spotlite Lobell är dokumenterad både som pappa och morfar. Renrasiga amerikaner.
Men det finns drygt 10 % fransk härstamning i Viola Silas och nog tycker man sig spåra något annat än bara snabba USA-gener i hennes uppträdande.
Mormorsmor heter så här: AMAZONIT, och är "tokfransk", alltså från den tid när en fransos var en fransos. Klicka på härstamningen.
Det finns faktiskt en liten anknytning till Örebro. Bakom de här 50- och 60-talsfransoserna stod ofta tränaren och kusken Rune Nordin, en sympatisk karl som verkade i Örebro på 80-talet innan han pensionerade sig efter en olycka (1983) med kända Mariana W. i Trav-oaks.
Rune Nordin kan mycket väl vara det indirekta upphovet till Viola Silas.
En av Nordins samarbetspartners, Georges Rufli, köpte Viola Silas anmoder från Frankrike. I Sverige betäcktes hon med Mars II, en fransk hingst som tävlade för Rune Nordin och som avelshingst är mest känd som morfar till elitloppstvåan Dartster F.
Fotnötter: Rune Nordin är inte släkt med "bröderna Nordin", Gösta, Gunnar och Sören. Rune Nordin var en av Calle Lindbloms arbetsgivare innan Calle drog igång sin egen tränarverksamhet på 80-talet. Mariana W. är mamma till sjuårige High Cson, som tävlar för fullt. Rune Nordins dotter Kicki är för övrigt fortfarande verksam inom travet (Eskilstuna).

Inga kommentarer: