lördag, januari 01, 2011

NYÅRSDAGEN FÖR 47 ÅR SEDAN

Nyårsdagen 2011 är snart slut.
Inte utan att det var lite vår i luften idag och hästar och katter spatserade runt i snön med ett leende på läpparna.
Förr i tiden kördes alltid trav i Örebro på nyårsdagen och bilden ovan är från 1964.
Det är publikidolen Lowton som leder dagens största lopp. Utvändigt uppvaktar Prix d´Amerique-aktuella Otkha. Men Otkha blev trött på kuppen och starke Köping-hästen Lowton med Torsten Bolinder gled undan till säker seger.
Vinnartiden för den nioåriga franskimporten blev otroligt långsamma 1.37.0 - banan torde alltså ha varit kanske 15 sekunder tungsprungen.
Det är anmärkningsvärt.
Med dagens ögon är det dock ännu märkvärdigare om man tittar på publikplatserna.
Titta!
En nyårsdag med gräsligt töväder och en bana som är 15 sekunder tung. Och publikplatserna är fullsmockade!!!
Franskstammade Lowton vann otaliga lopp på de mellansvenska banorna dessa år. Bakom Lowton stod, förutom bröderna Torsten och Tore Bolinder, alltid Jan Stenmark, som fortfarande som pensionär odlar sitt travintresse och kommer till Örebro var och varannan tävlingsdag.
Lowton stoppades av en svår skada men gjorde come-back och tävlade fortfarande som 12-åring och den 10 juni 1967 satte han oddsrekord på Fornaboda när han med Jan Stenmark i sulkyn från dubbla tillägg på sprinterdistans blev tvåa bakom Rush till det oöverträffade platsoddset 642 för 10.
Noteringen har av någon anledning försvunnit ur Fornabodas rekordlista, där ett betydligt lägre platsodds noteras som rekord. Något för Fornaboda-historikerna att ta tag i, om det finns några sådana kvar!?!
Lowton provades i blygsam omfattning som avelshingst men blev aldrig officiellt godkänd av travets premieringsnämnd.
Dock finns han med i stamtavlan på Sveriges kanske bästa sto genom tiderna, Ina Scot. Var det från Lowton som Inas fantastiska styrka kom ?
Någon som har något att tillägga, skriv till 9451karlsson@telia.com.