torsdag, februari 18, 2010

ADIELSSON SÄTTS PÅ PROV

Erik Adielsson har en komplicerad uppgift när han kör Anna del Mar åt oss ikväll här hemma på Örebro-travet.
Anna startar nämligen från springspår på 20 meters tillägg och eftersom det är mer än fem hästar på startvolten blir det också så kallat springband.
Det uttrycket kommer sedan den tiden då gummiband användes för att disciplinera kuskarna. En man på utsidan och en på insidan av banan höll i varsin ände av ett gummiband och sprang sedan fram i läge innan bandet släpptes på "KÖR". Gummibanden hindrade fysiskt kuskarna att göra omstart.
Kombinationen springspår (som innebär att man har längre startsträcka än de vanliga spåren) och springband (längre startsträcka för alla hästarna på 20) kräver speciell tajming av kusken.
Som vanligt gäller det att ha full fart när starten går och då gäller det att starta accelerationen i exakt rätt moment.
Erik Adielsson har nog rykte om att vara landets startspecialist nr 1 och det ska bli intressant att se om han gör en bra start med Anna del Mar.
Anna del Mar var tvåa senast Erik körde henne och gjorde då ett heroiskt lopp efter att ha haft trafikproblem och hamnat ute i spåren tidigt i loppen.
Senast på Eskilstuna gjorde hon ett bra lopp för Calle Lindblom som ytterst knappt slagen målfototvåa trots att hon gick hela loppet i dödens (efter en mördande förstakurva i tredjespår från åttonde bakom bilen).
Ska bli intressant att se vad hon duger till idag.
Bildtext: En GA-bild på Anna del Mar när hon vinner med 3000-kusken Carl-Erik Lindblom på Örebro i höstas.
Fotnot: Gummiband används inte längre i startmomentet eftersom de utgjorde en viss fara för hästarna. Numera är kuskarna med hjälp av övervakande startfunktionärer tillräckligt disciplinerade ändå. Dessutom finns en fotostråle på startlinjen som hjälper (och kontrollerar) funktionärerna.