måndag, maj 04, 2009

SCARLETS AINO GAV HULTBERG BANREKORD


Örebros V75-tävlingar i lördags samlade strax under 5.000 personer, vilket är en bra siffra. Det såg ut att vara riktig folkfest i trängseln på publikplats. En halv miljon i entréintäkter i runda slängar är naturligtvis bra - möjligen känns det lite konstigt att ha plussat iväg åtskilliga av de tusenlapparna till Örebro International, ett långlopp som nu hade 400.000 kr till vinnande Imola November och Lutfi Kolgjini. Det aviga loppet över lång distans har körts några år nu och blir ingen publikmagnet utan nöjer sig med att vara ett trevligt spellopp. Det hjälper inte att höja förstapriset och när evenemangschefen på travets kontor snart går i pension är det kanske dags för det nya ledargänget att satsa på ett spänstigare storlopp till vår fina V75-tävlingsdag i maj. Den dagen lär ju vara Örebros i framtiden och det verkar förstås naturligt att spinna på närheten till Solvallas elitlopp sista veckan i maj och köra ett lopp för den högsta sprinterklassen. Det loppet kommer ju också att kunna ge en biljett till Elitloppet.
Ett sådant lopp kördes i lördags men med bara 150.000 kr i förstapris. Det loppet gick till Scarlets Aino och Hans-Owe Sundberg (målfotot ovan, Giant Superman närmast) på nya banrekordet 11,3.
Mycket speciellt och känslomässigt med den vinnaren eftersom Scarlets Aino är uppfödd av travpionjären Anders Hultberg (bilden), som nyligen avled vid 72 års ålder efter att ha slagits mot cancern under ett antal år.
Anders Hultberg är en av de stora profilerna i Örebro-travets drygt 50-åriga existens och han krönte sin uppfödarkarriär med att bli "Årets uppfödare" på Örebro ett antal gånger. Nu är det sonen Dan Hultberg som driver stuteriet vidare tillsammans med hustrun Katrin och Dan var på plats på Örebro-travet i lördags och såg familjens bästa uppfödning slå banrekordet.
Fotnot: Hedersmannen Anders Hultberg (en sällsynt rakryggad person!) var i yngre dar en målmedveten och effektiv amatörkusk och vann bl.a. på Solvalla med ögonstenen och avelshingsten Manne (e. Komet-Manon-Jaguar).
Fotnot 2: Publikrekordet i modern tid på Örebro-travet är från 1978 då så gott som 10.000 personer såg elitloppshästen Wiretapper vinna V65.
Foto: Göran Abrahamsson.


Inga kommentarer: