fredag, november 27, 2015

MORDHOTAD

Har bara blivit mordhotad en gång under ett långt liv i travet.
Det var en fundamentalist, en "mulla", från kallblodssporten.
Han ställde sig framför mig med en galen blick, förde högerhanden i en snabb rörelse från vänster till höger över sin egen hals samtidigt som hans huvud ryckte till bakåt, som för att symbolisera att han skurit halsen av någon.
Samtidigt tryckte han en lapp mot min jacka.
När jag tog lappen kunde jag se en slarvigt ritad dödskalle.
Därefter hytte han med en knuten näve och vände och gick.
Anledningen var ett antal artiklar jag skrivit på den tiden jag var journalist. Jag menade att man lika gärna kunde upphöra med kallblodssporten eftersom man slutat med typgodkännandet och tillät vilka lätta och varmblodslika travare som helst i rasen. Egenarten var därmed borta och kallbloden blev bara en dålig kopia av varmbloden - men med femtio års ointressant försening. 
Jag kommer inte ihåg om man redan då upphört med att kräva arbetsprov för att premiera en kallblodshingst men det kanske skedde senare.
Det här var inget som kallblodsfolket ville höra talas om och det här var innan folkkära hästar som Alm Svarten och Järvsöfax dök upp och kallblodssporten var på den tiden på väg att trängas undan.
Numera har den tidigare skandalmärkta sporten ett bättre rykte.
Segerbild från Örebro på 50-talet med "kallblodiga" skandalstoet Runsy (har inget med själva hotet att göra) efter storloppsseger.