söndag, november 25, 2012

JÄNKARVAGN GAMMAL NYHET

Ted Sandyman i jänkarvagn redan 2008. Fotograf: Göran Abrahamsson.

Jänkarvagnar är på modet just nu.
Skillnaden mellan jänkarvagnar och de vanligast förekommande traditionella sulkymodellerna är oftast inte särskilt stor.
Vi köpte vår jänkarvagn för fem år sedan och brukar använda den till de kuskar som lärt sig att använda dem, d.v.s.kuskar som har den amerikanska körstilen.
Vår jänkarvagn är av märket Venator American Performance.
De senaste populära märkena är UFO och Spyder.
En av dem som utvecklat en USA-inspirerad körstil är Solvallas Daniel Reden.
Så här såg det ut när Redén vann 50.000 kr åt oss med jänkarvagn i Hästägarpokalen 2008 med tappre krigaren Ted Sandyman.
Sedan Stefan Melander använt jänkarvagn frekvent under sitt formidabla succeår i år har de spridits lite mera allmänt till flera tränare. Stefan har verkligen anammat den amerikanska körstilen för egen del och ligger alltid bakåtlutad i sulkyn.
Några kännetecken för jänkarvagnar är att de är byggda med ett stabilt chassi som inte tillåter hjulen att wobbla och därmed orsaka ökad friktion mot marken.
Ett annat kännetecken är att kuskens vikt placerats lite längre bakom sittbommen och det gör att man skapar ett visst tryckt uppåt i selen och det uppfattas som fördelaktigt (bl.a. balanseringsmässigt) av vissa tränare.
Ett tredje kännetecken för en jänkarvagn är att den inte är utrustad med sidostänger.