söndag, november 06, 2011

VÅGA SKROTA SEKTEN

Örebro Travsällskap är den grupp människor som formellt bestämmer travsportens inriktning i Örebro-regionen. Det är en liten sektliknande grupp med mycket hög medelålder och med många personer där bästföre-datumet gått ut, ibland av åldersskäl men oftare av ointresse för travsporten. Men de som en gång blivit invalda och anpassat sig till den ja-sägarmentalitet som råder i sällskapet håller sig i regel kvar.

Inom kort är det så kallat Höstmöte i sällskapet i Örebro och trots att man under de senaste åren fått tydliga rekommendationer från Svensk Travsport, ST, vägrar man i Örebro att öka antalet medlemmar vid det kommande mötet.

Sekten har satt gränsen vid 100 medlemmar men medlemmarna kan enligt stadgarna när som helst utöka till valfritt antal så att de verkligt travsportintresserade människorna i Örebro kan få plats att vara med i Travsällskapet. Som det nu är har många travmänniskor i Örebro aldrig fått vara med och gjort sin röst hörd i Örebro Travsällskap. Antalet som vill vara med i Örebro Travsällskap är stort.

I sanningens namn kan konstateras att bland medlemmarna i Örebro Travsällskap finns inte underlag för att formera en vettig styrelse på nio tillräckligt travintresserade personer.

I Svensk Travsports tidning "Springspår" har Frida Sandgren skrivit en intressant artikel om att travsällskapen inte fungerar tillfredsställande.
Hon har intervjuat ST:s ordförande Hans Ljungkvist som inte gillar att travsällskapen har ett maxtak för antalet medlemmar.

"Hans tror på mer öppna sällskap, utan ett fast antal medlemmar. Fortfarande är det många sällskap som har ett maxantal för hur många som kan vara med. Att öppna upp sällskapen är enligt Hans den rätta vägen att gå", skriver Frida Sandgren.

I artikeln uttalar sig också ST-chefen  Sara Strömberg:
- Dessvärre vet jag flera kompetenta och engagerade personer som till och med fått ett nej när de ansökt om att bli medlemmar i ett travsällskap, säger Sara.

Är det några ansvarstagande människor inom travsällskapet som läser detta vill jag säga: Våga  föreslå en utökning av antalet medlemmar inför höstmötet. Det är nämligen bara inifrån sekten som det här initiativet kan komma. Läs på inbjudan och se när sista datum är för att lämna in ett sådant förslag och GÖR DET!

Då kan Örebro Travsällskap gå från att vara en sekt till vanlig förening.

I en kommande blogg:
Nästan 40 % av sektmedlemmarna är släkt!