söndag, augusti 28, 2011

ÖREBRO-TRAVETS COME-BACKLOPP POPULÄRT


På torsdag startar Felix Use i P21-loppet på Örebro. Bilden från i torsdags då Felix och AIK kvalade in. Fotograf: Göran Abrahamsson.
 En av stallets mest meriterade hästar, Felix Use, har varit ifrån tävling sedan i våras och nu är det dags för honom att göra come-back. Alla hästar som varit borta åtta månader eller längre måste kvala och det gjorde Felix i torsdags.
Och på torsdag går han ut i ett come-backlopp med AIK i sulkyn på hemmabanan.
Det är lite ont om come-backlopp (se nedan om olika lopptyper) och det här loppet har lockat till sig hästar från runt om i landet. Bland annat kommer Stig H Johansson och Erik Adielsson med en häst som blir stor favorit i sin come-back.
Enligt min mening borde alla eller nästan alla lopp ha en P21-klausul. Till exempel kunde 25 % av hästarna i loppen tas ut via P21-principen. Det skulle ge en intressant dynamik till anmälningarna och det skulle uppskattas av tränarna och hästägarna. Och loppen skulle få spelintressanta jokrar!
Fotnot:
Det finns några olika sätt för arrangörerna att bjuda in hästar till tävlingarna
De tre stora typerna är:
1. Standardlopp (över 90 % av loppen). Av de anmälda får de med mest poäng starta.
2. P22-lopp. Av de anmälda får de som har startprissumma (intjänade pengar under karriären) närmast under en angiven gräns (exempelvis 150.000 kr) starta.
3. P21-lopp. De hästar som stått över start längst får starta. De här loppen kallas ofta come-backlopp eller datumlopp.