måndag, juni 13, 2011

TRAVSKOLAN (länge sedan sist...)

Urryckare.
Den här rubriken har vi haft några gånger förut, men det är ett tag sedan.
Lektionen idag handlar om ett av de vanligaste hjälpmedel som används på en häst för att få den att sträcka lite extra på sig. Det är s.k. urryckare - det som Lindskog kallar "extra växeln".
Urryckarna består av två ploppar som stoppas en i vardera örat på hästen. Från plopparna sitter ett snöre som går ihop framför kuskens hand. När kusken rycker i snöret åker båda plopparna ur öronen, hästen hör plötsligt ljud som den inte hörde strax innan och det kan få lite extra fart på en del hästar.
När man "lär" hästen hur det här fungerar brukar man ta till en stabil träningsvagn och ett snöre med förlängning så att man som kusk sitter skyddad ifall hästen får för sig att bli alltför uppiggad.
Den som vågar titta på nedanstående YOUTUBE-klipp kan se hur det kan gå till om man inte skyddar sig ordentligt första gången man ska rycka plopparna på en häst.
http://www.youtube.com/watch?v=-xXluPixtZM
Eventuellt måste ni klicka på "Öppna det här innehållet i nytt fönster" för att se filmen. Och kanske måste du scrolla lite för att se var du ska klicka.
Vill ni köpa en urryckare...läs här http://www.boleproducts.com/BOLEB2C/TradePoint/B2C/UI/Catalog/ItemView.aspx?key=6624506
Nya avsnitt i Travskolan kan komma när ni minst anar det.