Midsommar
En natt full av magi
Midsommarnatten är full av magi. Enligt folktron var allt som växte i naturen laddat med övernaturliga krafter under midsommaren. Genom att samla den kraftfulla magin i en blomsterkrans hade man medel för det kommande året. Att spara kransen och lägga den i julbadet var ett sätt att bli frisk och stark under återstoden av vintern.
Den ljusa natten vänder
Midsommarafton är höjdpunkten på sommarhalvårets fester. Det är nu den ljusa natten vänder och det är tid för fest och dans, romantik och erotik – förhoppningsvis även för sol och värme. Ett gammalt talesätt säger att midsommarnatten inte är lång men sätter sju och sjuttio vaggor igång.
Människan har sedan urminnes tider kunnat fastställa när sommar-solståndet inträffar. För att markera dagen utförde man sannolikt också särskilda riter till solen och gudarna.
Alltid på en fredag
Midsommarfirandet har gamla anor i norden. Trots det är det svårt att finna historiska fakta om dagen. De äldsta skriftliga källorna är de isländska kunga-sagorna från 1200-talet, där vi kan läsa följande om Olav Tryggvason: Han avskaffade offerölen och satte i stället med folkets instämmande högtidsöl vid jul, påsk, midsommar och Mikaeli. Ölet var redan då den stora festdrycken. I Sverige dricks det nu mer öl vid midsommar än under någon annan högtid. Uttrycket att dricka Johannisöl har anknytning till Johannesdagen, som i sin tur syftar på Johannes döparens födelsedag den 24 juni. Dagen före, den 23 juni, var fram till 1952 midsommarafton. För att bättre passa in i arbetsveckan, bestämdes 1953 att midsommaraftonen alltid skulle firas på en fredag och helgen är nu rörlig mellan 20 och 26 juni.
Dagen efter
Midsommardagen infaller i år den 20, klicka på nedanstående datum om ni vill se vad som händer då: 090620-2
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar