onsdag, oktober 27, 2010

NÄR SVEN BERGGREN LURADE SÖREN

Det har varit lite stilla på "Bästa-kusken-genom-tiderna-fronten" ett tag - möjligen ska det tolkas som att det snart är dags att sammanfatta i någon slags topplista.
Alla förslag som nämnts sedan i somras har kommit med i uppställningen nedan - så att det finns en minnesbank att fundera omkring. Men det kan fortfarande finnas någon som hör hemma - låt oss säga - på Tiobästa-listan men ännu inte diskuterats och det är fortfarande öppet på mailen 9451karlsson@telia.com att komma med förslag, rankinglistor och eventuellt tänkvärda kommentarer.
Här är de som nämnts:
Gunnar Axelryd, Bengt Andersson
Sven Berggren
Lars Erixon
Börje Flodström
Per-Olof Gustafsson, Nils Göthe
Bengt Holm
Rune Johansson, Stig Johansson
Kåre Knutsen, Benny Karlsson, Mats Karlsson, Lars-Erik Karlsson
Sören Landin, Åke Lindblom, Knut Lindblom, Ove A Lindqvist, Carl-Erik Lindblom, Yngve Larsson, Olle Lindblom
Göran Modig, Lars-Åke Markne
Bengt Nilsson, Karl-Erik Nilsson
Owe Persson, Stefan Persson, Göran Pettersson
Bengt Rosenlund
Kjell Svensson, Tomy Spång, Per Sundberg, Carl Sjögren, Roland Särnholm
Dan Wegebrand.
Kusken på bilden ovan är långt fram på målfotot när örebromästerskapet till slut ska avgöras.
Hans namn är Sven Berggren och han har just fått Aftonbladets championtäcke 1965 eller 1966, för flest segrar under året, med sin stjärnhäst Izarra.
Prisutdelare är en lättviktig, ung sportchef vid namn Göran Abrahamsson.
Sven Berggren jobbade hos värmländska oraklet Gustav Lennartsson, den ende inom travsporten som blivit livstidsavstängd för fiffel två gånger (!). Men han övergick så småningom till Lennartssons motpol, travsportens hedersman Uno Swed på Färjestad.
Det var också på Färjestad Sven började som egen tränare i början på 60-talet men flyttade 1963 till Örebro. 20 år senare gick flyttlasset till Axevalla men då hade Sven tagit flera championat på Örebro.
Redan långt innan flytten till Örebro spreds ryktet om Svens fina körhand och när legendaren Sören Nordin på Solvalla skulle ha en lånekusk till halvfranske Kavaljer Fortuna i Westlins på Färjestad ringde han till Sven.
- Vad väger du, frågade Sören.
- 60, sa Sven. Hur så?
- Så jag vet hur Kavaljeren ska balanseras.
Hur det gick? Ja tror ni att Sven skulle misslyckats med en sådan chans känner ni inte Sven Berggren. Klart att Sven fixade lagerkransen till Nordin. Däremot erkände Sven långt senare att han ljög för Sören om sin vikt. Men det hade förstås ingen betydelse det heller.
Sven Berggren vann över 2000 lopp och övergick med tiden till att bli en av de första heltidskuskarna.
Sven Berggren var skicklig och populär. Numera är han pensionär - och har via Italien (som anställd av lillebror Leif Berggren) åter bosatt sig i Karlstad.
Sven Berggren körde många bra hästar under sin karriär (bl.a. Fridhems Ambra) men han körde i första hand många svaga och svåra hästar med briljans.
Från ett välfunnet inlägg (av Lars B. Gustafsson) på bloggen i somras:
- Sven Berggren vann med de hästar som de andra körde galopp med i första kurvan!
Fotnot: Izarra ägdes av Stall Högfors och var född 1960. Han vann 38 lopp. Izarra fick 24 avkommor. Den bästa var Rollizar men ingen tjänade över 100.000 kr.

-