onsdag, april 07, 2010

DETTA FICK TAKTER BEVITTNA


Så här ser den ut - anledningen till att mästertränaren Bo William Takter började tala om att hans segermaskin Isak Butch var sjuk.
Det var han inte alls och den feber som Takter uppmätte på en hastigt tillkallad termometer var inget annat än normal tempökning efter ansträngning i loppet.
Men Isak Butch och Bo William Takter bevittnade denna aprildag för 33 år sedan genombrottet för Örebro-travets genom tiderna bästa häst.
När Bo William Takter kom segersäker från Mantorp med stjärnan Isak Butch (tog 28 segrar under karriären) visste han inte att han fyrtio meter framför sig hade en av Sveriges bästa hästar någonsin.
Fyraåriga Express Gaxe hade visserligen gjort några starter innan den här aprildagen men utanför den inre kretsen av några initierade örebroare var det inte bekant att den här hästen var en kanon.
Nu klev han fram som den demon han var och inledde en mer än 20 segrar lång segerrad som via bland annat Svenskt Travderby inte bröts förrän i ett försök till Elitloppet året efter.
Isak Butch kunde inte ta fyrtio meter på Express Gaxe den här dagen. I själva verket var det Express Gaxe som var fyrtio meter bättre än Isak Butch. Ekvationen gick inte ihop och den överraskningen behövde Bo William Takter en bra stund för att smälta.
Express Gaxe kördes i nästan alla sina starter av amatören Gunnar Axelryd, som också tränade Örebro-travets gigant.
Det är inte mer än rätt att Express Gaxe och Gunnar Axelryd pryder södra gaveln på Örebro-travets pampiga läktare.
Som av en slump till denna hyllning av genombrottet en aprilsöndag 1977 har den gamla urblekta kopian av stjärnan alldeles i dagarna ersatts ev en splitterny och knivskarp jättebild - det är han värd...GAXEN!
Kommentera? Maila på 9451karlsson@telia.com.