måndag, juni 01, 2009

ÖREBROHÄST FAVORIT I ELITLOPPETS FINAL

Bildtext: Ideal du Gazeau vann Elitloppet 1980 och slog Express Gaxe. Men visst kan det bli en Örebro-seger framöver.

Elitloppet...klart det är alla travtränares och hästägares mål. Stall Hans Karlsson firar snart 20-årsjubileum som proffs (vid halvårsskiftet) och trots en bra bit över 600 segrar till stallet har vi inte varit i närheten av att ha en häst till start i Elitloppet.
Ändå finns hoppet kvar och de kommande tjugo åren blir det en än mer uttalad målsättning: Nu ska vi ha de där riktiga topphästarna!
Klart att många av de 600 segrarna tagits med hästar som inte haft de rätta storloppstalangerna. För att en travtränare ska lyckas måste man ha stora talanger. TALANGER.
Stall Hans Karlsson har lite färre hästar än tidigare men vi har fler talanger nu. Och vi kommer att vårda var och en minutiöst. Nu får vi se vad som kan hända.
Hur svårt det är med Elitloppet illustreras lätt av att vi från Örebro under alla år bara haft ett litet fåtal startande hästar.
Men faktum är att vi haft en häst som varit favorit i finalen. Det var 1980. Han blev trea och han hette EXPRESS GAXE.
Så här skrev Guiden efter loppet:
"Banan hann torka upp en del till finalen men det var långt ifrån något snabbt underlag man sprang på. Favorit i finalen blev hemmaekipaget Express Gaxe med Gunnar Axelryd och planenligt tog de också hand om ledningen. På sin utsida fick man 1300 kvar andrahandsfavoriten Ideal du Gazeau. Det märktes redan här att det var en mycket mer aktiv insats från Lefevre vi skulle få se i finalen. Farten trissades upp under slutrundan och redan ur sista sväng hade fransosen kopplat segergreppet på Gaxen. Det var en minst sagt imponerande uppvisning och det var aldrig något tal om vem som skulle vinna finalen under det sista halvvarvet. Det var en riktig styrkedemonstration från den franske nationalidolens sida.Segrartiden blev för dagen mycket goda 1.13,8 och på ett snabbt underlag hade det gällande världsrekordet på 1.13,0 säkert slagits. En bra avslutning i finalen levererade My Nevele med Walter Kaiser Hansen, som tog andraplatsen före en mycket tapper Express Gaxe."
Det kunde ha räckt hela vägen.
Det var nära då och visst kan det bli en Örebroseger i framtiden.

Inga kommentarer: